Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

KENNEL ZARAHKKA       - ENKÖPING

     - Uppfödning av svensk lapphund  - Breeding of Swedish Lapphund                                              

 

 

Hanar från vår uppfödning tillgängliga för avel

 ZARAHKKAS BRUSE

 SE22435/2013 Född 2013-03-11

U: JWW-10 SE UCH FIN UCH Herding Instinct's Gloria Gersimi

E: Skiftesgrinds BlixtenMcQueen

PRA/Prcd: A-fri

HD: Grad A

Släktskapsvärde: 98,5

Uppfödare: Kennel Zarahkka Ägare: Annmarie Karlsson, Strängnäs mobil: 073-6831994, 0152-15404

Trevlig hane med mycket vackert huvud. Bra stritsad päls.

 *

 

 ZARAHKKAS CAIN

 SE22703/2014 2014-03-13

E. Zarahkkas Badje

U. Zarahkkas Aponi

HD: B AD: 0

PRA/Prcd: A

Släktskapsvärde: 106

Ägare: Anna-Maria Pettersson E-mail: annamaria.amp22@gmail.com

Cain är av medelstor storlek, kompakt med mycket päls. Är social, trevlig och snäll med fin mentalitet. Är ofta med matte på jobbet. Bor Ingarö, Stockholm

*

 

ZARAHKKAS CHAGALL

 SE22702/2014 Zarahkkas Chagall, f. 2014-03-13

E. Zarahkkas Badje

U. Zarahkkas Aponi

HD: B

PRA/Prcd: B

Släktskapsvärde: 108

Genomförd BPH 2016-05-15 Nykvarn

Ägare: Monika Törnblom Tunviken, Steglitsv. 2, 74593 Enköping monikatunviken@gmail.com, 070-6601748

 

 

Tisdagen den 5 juli 2016 kl. 14:27

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

BPH mentaltest

 Zarahkkas Chagall har genomfört BPH mentaltest i Nykvarn 15 maj -16. Det kommer att registreras och läggas ut på Svenska kennelklubben om några dagar. 

 Roligt och intressant. 

På bilden utför Chagall matmomentet.

 

Måndagen den 16 maj 2016 kl. 17:42

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Zarahkkas Chagall certifikat

 Zarahkkas Chagall fick sitt andra cert på Svenska Hundklubbens utställning i Enköping 2016-02-27. 

1,1 Cert Domare Andreas Lantz

Kritik: Maskulin hane med fin helhet. Bra skalle med välplacerade öron. Bra stop o nosparti. Bra hals o överlinje med väl ansatt svans. Tunt förbröst. Passande benstomme o vinklar. God päls. Rör sig väl. Härligt temperament.

 

            ................................... .................. ....................... .... ......................,...,  ,,.,,.................

 

Zarahkkas Chagall utställd på Svenska Hundklubben I Surahammar 2015-11-14. Han börjar veta vad som förväntas av honom  på en utställning men är fortfarande lite bändig i ringen. Allra helst vill han ju också leka med alla hundar han ser😀

Men bra gick det, en  1:a, BIR och CERT blev resultatet. 

Domarkritik:  Bra helhet. Fint huvud.  Mörka fina ögon. Bra ansatta öron. Tänder ok. Fint nosparti. Bra kompakt kropp. Fina vinklar. Flott päls. Svansen riktigt ansatt. Fina rörelser.

Domare: Aud Eriksen, Norge

 

 

Lördagen den 14 november 2015 kl. 16:17

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Zarahkkas Chagall utställd

Chagall ställdes också ut på SLK Östras off. utställning i Järva 150919 med fin kritik men utan CK men fick det muntliga omdömet "mycket lovande".

 

Unghundsklass 1, excellent

 

 

Måndagen den 21 september 2015 kl. 16:36

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

JWW-10, SE UCH, FIN UCH Herding Instinct´s Gloria Gersimi

Gloria har i helgen ställts ut på SLK Östras officiella utställning i Järva, 150919 och hon placerade sig glädjande nog som 2:a i bästa tikklassen.  Glorias avkomma Zarahkkas Bierka placerades som 4:a i bästa tikklass och Glorias mamma "Flamma" blev BIS-veteran så domaren måste ha tyckt om typen. Trevlig.

 

Excellent, 2:a i Btkl, CK

Välskuret bra huvud, en tanke ljlusa ögon. Fina öron. Mycket bra hals, rygg, kors och svans. Bra bröst. Välvinklad. Mycket goda rörelser. Bra päls och färg.

Domare: Aud Eriksen 

 

Måndagen den 21 september 2015 kl. 16:26

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Zarahkkas Bierka "Alice" första officiella utställning

Bierka har varit med om sin första officiella utställning. Hon är utställd en gång tidigare som valp på inofficiell.

Bierka blev 4:e bästa tik på SLK Östras officiella utställning i Järva i lördags. Du var väldigt duktig Lena!

Domarutlåtande:

Öppna klassen, Excellent, CK, plac 2:a, R-cert

I bästa tikklass 4:a

Domare: Arild Berget

Välskuret, vackert huvud, en tanke ljusa ögon., Fina öron. mycket bra hals, rygg, kors och svans. Bra bröst. Välvinklad runtom.  Utmärkta rörelser.

 

 

Måndagen den 21 september 2015 kl. 16:09

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Zarahkkas Beaivi "Bella" är parad

Zarahkkas Beaivi som är boende i Danmark har blivit parad med en hane i Skåne, Böleknabbens Mr Moss. Parningen gick bra och det blev två hängningar. Som uppfödare till Beaivi tycker vi detta förstås är så spännande. 

 

Måndagen den 21 september 2015 kl. 15:55

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Glorias röntgen

 Glorias ultraljud var tveksam och det gick inte att säga bestämt om foster. Därför har det gjorts en röntgen vid dag 47 som tyvärr visade definitivt att Gloria är tom. Naturen bestämmer så man får ta det med ro och hoppas på nästa försök☺

 

 

Lördagen den 25 juli 2015 kl. 18:43

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Ultraljud

 Tog ultraljud på Gloria häromdagen men detta var så osäkert att det inte gick att säga om där finns några foster. Därför görs en röntgen i nästa vecka då det har gått så många dagar att en sådan definitivt visar på eventuella foster. Ännu några dagars väntan alltså innan vi vet säkert.

 

Fredagen den 17 juli 2015 kl. 20:30

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Parning utan hängning

Varit och parat Gloria med Jambos Hambo i två dagar. Båda var lika mycket med på noterna, men det blev aldrig någon hängning så det är tyvärr tveksamt om det kommer att bli några valpar av detta. Tiden får visa.

 

Lördagen den 6 juni 2015 kl. 13:16

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Hane för parning med vår Gloria

 Idag har vi träffat den tilltänkta hanen för parning med vår Gloria. Jambos Hampo heter han. Rastypisk med ett vackert huvud, kraftigt byggd och med den  rätta stritsiga pälsen. Hampo har ett trevligt temperament med fina energier.  Gloria och han kom bra överens, vid fikastunden låg de båda under köksbordet och Gloria slickade honom i ansiktet, som hon brukar göra med sin bästa kompis Eatnu här hemma☺så det bådar gott.😀

 

Hampo  har deltagiit i Jägarförbundets länsmästerskap i viltspår med fina placeringar. Fint när även en svensk lapphund kan visa att den kan!😀

Gloria

Gloria

Jambos Hampo 

Jambos Hampo

 

 

Måndagen den 4 maj 2015 kl. 00:02

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Parning till sommaren 2015

 Planerar parning med Gloria och/eller Aponi till sommaren -15. Om allt går bra kommer leverans av valpar att ske ca månadsskiftet oktober/november. Hane är ännu inte bestämt. Mer information kommer.

Gloria

Aponi

 

Söndagen den 5 april 2015 kl. 16:57

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Internationell utställning på påskdagen 4 april i Kista

 Zarahkkas Aponi som är väldigt lite utställd fick excellent med Ck så det var speciellt roligt. Domare var Campbell från Norge.

Vi visade också Aponis son Zarahkkas Chagall nu 12 mån gammal i juniorklassen. Han behöver mer ringning men blev ändå bedömd juniorhane  av utmärkt typ och fick Very Good. 

Zarahkkas Aponi 

Zarahkkas Chagall

 

 

Söndagen den 5 april 2015 kl. 16:38

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Övervikt hos hund

 

Det är väldigt lätt gjort att vår hund lägger på sig i vikt. De får lätt samma sjukdomar som vi människor relaterade till övervikt.  Vi har jobbat på och jobbar fortfarande på att få ner Eatnu och Cuona i vikt, två av våra hundar som har lätt för att lägga på sig.  Man har ju som riktmärke att man lätt ska kunna känna revbenen när man stryker med handen på hundens bröstkorg/sida. Den ska också ha en markerad midja.  Man ska heller inte kunna grabba tag i ett sjok fettvalk på hundens rygg utan det ska kännas som vi stryker med handen över vår egen handrygg.

Vi har gett Cuona och Eatnu ett viktreduceringsfoder - weight Control foder som finns att köpa hos olika fodertillverkare. Vi gav av märket Precept. Därefter gick vi över till light foder.

Cuona har fortfarande en del att gå ner men Eatnu är i det närmaste i sin idealform nu. Han har blivit mycket rörligare och därmed också en så mycket gladare hund och tar nu egna initiativ till lekar igen.

Här nedan kommer en text om bantning  av hund

 

Hur vet jag om min hund är överviktig och hur bantar jag min hund?

Tyvärr ses en ökning av antalet överviktiga hundar i Sverige. Övervikt sliter på skelett och leder och ökar bland annat risken för hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och luftvägsproblem. Övervikt ger faktiskt kortare livslängd både hos hundar och människor. Vissa hundar reglerar själva sin ämnesomsättning och håller sig i bra vikt medan andra lätt blir tjocka. Då hunden är beroende av sin ägare är det upp till husse och matte att se till att hunden inte blir överviktig. För att bedöma hullet på hunden kan man känna längs med revbenen på ömse sidor om bröstkorgen. Revbenen ska kännas lätt men inte synas. Hunden ska också ha en mer eller mindre definierad midja som börjar efter revbenens slut. Vår personal kan hjälpa dig att bedöma din hunds hull och göra upp en bantningsplan.

Om hunden är lätt överviktig kan det räcka med att öka motionen och ta bort godis och extra mat för att få hunden att gå ner i vikt. När målvikten är nådd gäller det att inte falla tillbaka i gamla spår. Hundar som är måttligt till kraftigt överviktiga eller som inte går ner i vikt trots tidigare nämnda metoder, behöver ofta bantas med speciellt bantningsfoder som har ett lägre energiinnehåll och innehåller mer fibrer som ger hunden en mättnadskänsla. Mängden foder per dygn bestäms i samråd med veterinär eller djursjukvårdare. Då sätts även en målvikt upp. För att fodret ska fungera får du inte ge annan mat eller godis. Det går alldeles utmärkt att ta av dagsransonen och ge som belöning vid träning och dylikt. Morötter, gurka och sallad går också bra att ge ibland om hunden inte är så förtjust i sitt foder. Det tar lång tid att banta och för dig som hundägare krävs att du kan stålsätta dig och inte ge hunden något gott när den tigger.

Kom ihåg att bantningen är något som kommer ge en gladare, piggare och friskare hund. Och många hundägare går samtidigt ner i vikt då promenadsträckorna förlängs.


Hur mycket mat ska en vuxen hund ha?

Hur mycket mat en vuxen hund ska ha per dygn beror på hur mycket energi som finns i fodret och hur mycket energi hunden förbrukar per dag. Eftersom olika foder har olika energiinnehåll går det inte att ange någon exakt mängd som alla hundar ska ha. På de flesta foderpåsar finns generella anvisningar som kan vara en bra fingervisning. Det gäller att komma ihåg att energibehovet är individuellt och man får prova sig fram till den bästa mängden för sin hund. Kom ihåg att all mat och godis som passerar hundens läppar innehåller energi. En hund som har lätt att gå upp i vikt bör inte få annan mat än sitt foder, annars blir det svårt att kontrollera energiintaget. En högpresterande hund behöver mer energi än en hund som mest strosar runt i skogen eller ligger i soffan.


Varför ska jag välja ett dyrare hundfoder framför ett billigare?

Lågprisfoder har ofta lägre kvalitet och sämre smältbarhet jämfört med ett högkvalitativt, mer lättsmält och dyrare foder. Om man beräknar kostnaden per måltid blir det som regel billigare med ett ”dyrt” foder. Ordspråket ”du får vad du betalar för” stämmer ofta när det gäller hundfoder. 
 

 

Onsdagen den 12 november 2014 kl. 21:49

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

C-kullen

 Drygt tre månader har nu gått sedan de fina valparna efter Zarahkkas Aponi och Zarahkkas Badje flyttade till sina familjer. Sommaren har gått fort med sitt minst sagt omväxlande väder. Mycket händer på sommaren, det är så mycket man vill hinna med. Bloggen här har fått stå tillbaka men nu ska man väl hinna med att uppdatera den lite då och då. 

Jag får tacka er alla för era bilder och berättelser om era goa valpar som ni skickat oss under sommaren. Det gläder en uppfödare väldigt mycket. 

Här kommer lite bilder på alla valparna!��

Foto: Annika Steen Nielsen

ZARAHKKAS CASSANDRA 

 som hunnit med att ställas ut några gånger hemma i Danmark

***

 

ZARAHKKAS CUONA

Hon är ett litet yrväder Lill CUONA, fick sitt namn efter sin mormor

***

 

ZARAHKKAS CALBMI

Han kallas Tim och lever ett spännande och omväxlande liv med husse och matte

***

ZARAHKKAS CAIN

Valpen vi kallade LillBadje - kallas Manne av matte i Gustavsberg.

Han ska börja på kurs nu - till vardags får han följa med matte till

jobbet där han gör en  social gärning kan man säga och sprider glädje

***

 

ZARAHKKAS CHAGALL

Chagall som vi behöll och bor hos vår dotter Johanna på foder. Han har varit

på sin första utställning i Lapphundsklubben, närmare bestämt på rasspecial på Solvalla

i augusti. Han fick fin kritik och HP, hederspris,  kom 2:a i sin klass valpar hanar 4-6 mån.

 

 

 

 

 

Tisdagen den 2 september 2014 kl. 15:24

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

C-kullen 8 veckor

Valparna är nu 8 veckor fyllda. Tiden har gått så fort sedan de såg dagens ljus. Om bara 5 dagar lämnar Cassandra oss och flyttar till Danmark, hem till faster Zarahkkas Beaivi och alla samojederna hos familjen Annika och Rasmus. Inom 9 dagar har alla lämnat oss. Vad tyst och tomt det kommer att bli.

Calbmi flyttar till Sätila, Chagall på foder hem till vår dotter Johanna och hennes sambo, Cain till Gustavsberg(och Örebro) och minstingen Cuona till Uppsala.

 

Här lite bilder från 8-veckorsdagen.

Cain

 

Torsdagen den 8 maj 2014 kl. 15:50

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Närbilder 4 maj

Cassandra

Cuona

Calbmi

Cain

Chagall

Chagall

 

 

 

Söndagen den 4 maj 2014 kl. 20:00

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Första dagen ute

I påskhelgen fick valparna komma ut för första gången och de tillbringar en stund varje eftermiddag på altan där de leker, äter och sover inne i små krypin som de gillar bäst.

 

Onsdagen den 23 april 2014 kl. 20:36

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Stamtavlor på C-kullen

Vi har nu fått stamtavlor på valparna. Vid ca 7,5 vecka då valparna kommer att få sina microchip med ID-nummer hos veterinären förses stamtavlorna med detta ID-nummer.

 

Kennelnamnet är Zarahkka och valparnas kennelnamn är Cassandra och Cuona för tikarna. Hanarna har fått namnen Chagall, Cain och Cabmi (samiskt).

En valp är klar vart den kommer att flytta och det är Cassandra, tik röd, som kommer att flytta till Danmark.

 

Idag har valparna fått sin 2:a avmaskning med Banminth. Jag har hittills aldrig sett någon mask men man avmaskar ändå rutinmässigt  4 gånger varannan vecka.

 

Stamtavla

 

Onsdagen den 16 april 2014 kl. 21:58

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

C-kullen 4,5 veckor

Valparna har fått större utrymme att vara på under dagarna, får vara med i köksdelen sedan en vecka tillbaka.  De äter uppblött torrfoder varje dag och får smakportioner köttfärs med äggulaoch ibland lite A-fil. I sovdelen har de fått en liten kur som de tycker om att krypa in i och de har en koja som  i handeln egentligen är ägnad till katter men den gillar de. Så fort det blir varmare ska de få vistas i en hage på altan där de också har små kojor att krypa in i och tunnlar och olika saker att krypa in i och upp på. Så  småningom kommer de att få vistas i stora hundhagen där de kan gräva och har stora ytor att springa på.

 

Tik gul

Tik röd

Hane 1 grön

Hane 2 blå

hane 3 lila

 

Måndagen den 14 april 2014 kl. 14:57

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Zarahkkas Beaivi i Berlin

 

 

 

Lördag 

Bella, EXC, JCAC, VDH JCAC, NY TITEL "BERLIN JUNIOR SIEGER 2014" BEST FEMALE, BOB(BEST OF BREED)

 

Söndag

 

Bella, EXC, JCAC, VDH JCAC, NY TITEL "BERLIN BRANDENBURG JUNIOR SIEGER 2014" BEST FEMALE, BOB(BEST OF BREED)

 

Tisdagen den 1 april 2014 kl. 11:10

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Skiftesgrinds Blixten McQueen-far till Zarahkkas Badje och vår B-kull - farfar till valparna

 

Fotograf: Fredrik Naess

 

 

Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 13:15

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

12 dagar

 Valparna är tjocka och trinda. Vardagen består i diande och sovande. Aponi är väldigt noga med att tvätta och slicka valparna och att hålla rent i lådan.

Så fort valparna är mätta och belåtna tar de sig snabbt in under listen där de tycker om att sova och de förflyttar sig runt då och då. Kanske de söker en varmare eller svalare plats i valplådan. Från födseln är de blinda och döva så de tar sig fram och söker mamman genom känsel och lukt.  Mamma Aponi lämnar lådan så fort diandet är avslutat och lägger sig utanför lådan, helst under ett litet bord i ett hörn av rummet. 

Så fort man går ut och rastar henne börjar hon söka ett annat boende, letar och kollar in i håligheter i marken, under stora stenar och dylikt. Det ligger i deras natur att flytta på valparna.  Jag får plocka fram ett par bockar jag hade vid förra kullen och ställa dem över valplådan och täcka över med ett lakan så det blir lite mer inboat.  En del ställer valplådan under bord och dylikt

 

Idag dag 12 har en av valparna öppnat ögonen!  Så snart följer de andra efter. Nu kommer det snart hända saker och det kommer gå livligt till i lådan. Det står inte på förrän de reser sig upp på alla fyra.

 

 

Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 07:25

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Valparna 1 vecka gamla

 

 Idag är valparna en vecka gamla och några av dem har redan fördubblat sin vikt. De är goa och trinda. Sover och är tysta i valplådan men högljudda vid matdags! De är förvånansvärt kvicka trots att de bara kan ta sig fram med hjälp av armbågarna och skjuter på med bakbenen. Men det står inte på förrän de springer på sina korta ben. 

 

  Mamma Aponi är väldigt duktig och noga med sina valpar. 

Mätta och belåtna

Nytt och rent i lådan med med tidningar och nytvättad fäll.

Här har två sökt stig till värmen under lampan och de

andra vill ha det lite svalare borta i hörnet. Rakt under

lampan vid golvet håller sig temperaturen vid 28 gr

och i övriga lådan håller sig värmen vid ca 23-24 gr.

 

Torsdagen den 20 mars 2014 kl. 15:27

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Första bilden

 Första bilderna  på Aponis och Badjes valpar

 

Fredagen den 14 mars 2014 kl. 22:37

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Aponis och Badjes valpar 13 mars

  13 mars kl 04.45 kom den första hanen och inom två timmar kom ytterligare två hanar. Därefter gjorde Aponi en paus på nästan två timmar innan hon födde de två tikarna. 

 

Aponi fortsatte att bädda, krafsa och vara allmänt orolig i ytterligare två timmar så vi tog med henne och valparna till veterinär i Enköping för att ta en röntgen på henne om där kunde finnas kvar någon valp. Hon var dock tom. Så det var skönt, då kunde vi snabbt åka hem igen.

 

Mor och valpar mår bra. Det är små men livliga krabater, fantastiskt att se hur livliga de är bara ett dygn gamla.

 

Nu följer intensiva, roliga och intressanta 8 veckor i deras utveckling innan de kommer att lämna oss. Mitten på maj är beräknad leveranstid för valparna.

 

 

 

 

Fredagen den 14 mars 2014 kl. 12:56

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Borro

 Idag fått glädjande besked från  Harald Tiren angående hans fina hane Borro.

Test på Borros sperma visar fullgod kvalitet och riklig mängd, helt normal sperma alltså.

 

 

Onsdagen den 12 mars 2014 kl. 20:48

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Dag 63

 Aponi hässjar, krafsar, vill helst in under sängen - så det är inte långt borta nu för hennes valpar att se dagens ljus. Heennes temperatur har varit nere på 36,9 och vänt, är i sakta stigande. När hennes temperatur åter är normal  börjar utdrivningsskedet.

 

Onsdagen den 12 mars 2014 kl. 20:35

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Aponi på dag 58

 Det närmar sig med stormsteg. Aponi är idag inne på dag 58 

i dräktigheten.  Men inga tecken ännu att något är i

görningen förutom en del krafsande.

Allt är förberett! Valplådan är framme och iordninggjord. Värmelampa och värmedyna

är på plats. Alla attiraljer som behövs vid valpningen är också framplockat. Vet bed fällarna och handdukar tvättade. Skönt att ha allt klart i tid. 

Aponi får lätt motion med korta promenader där hon får bestämma promenaden helt själv. Det är tungt och jobbigt nu.

 

Fredagen den 7 mars 2014 kl. 22:42

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Valpar

Zarahkkas Aponi  ska ha sin första kull i mars - leverans i maj -14. För mera information - se fliken  "Planerad avel"

 *

 

Söndagen den 9 februari 2014 kl. 21:59

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Cuonas löp

Fått besked från Harald Tiren att man testat Borros sperma och den är av fullgod kvalitet och riklig, alltså helt normalt.


 

Ingen parning nu i januari -14 med Cuona så vi får satsa på en sommarparning

igen om allt går väl. Jag återkommer om tilltänkt hane.

 


 

Tisdagen den 21 januari 2014 kl. 22:34

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Lite av varje

Det är lite mellanperiod nu då det inte händer så mycket. Vi jobbar med ett litet bygge, övernattningshus som tagit tid från allt annat. När det är klart får man lite mer tid över för hundarna, med träning, spårläggning o.dyl.

Tikarna kommer  att löpa ungefär samtidigt i jan-febr och det blir ett nytt parningsförsök med Cuona. Aponi har åldern inne nu för en kull och det börjar bli dags att fundera över en lämplig hane till henne. Gloria fick ju valpar i år så för henne är det inte aktuellt.

 

Jag har fått svar från Svenska Kennelklubbens röntgenavläsare angående Zarahkkas Aponis höftledsröntgen: Det blev B-höfter, alltså godkända, jättebra. Hon är också helt fri A-normal vad gäller PRA-ögonsjukdomen.

 

 

Har idag fått efterlängtade bilder på Zarahkkas Buorris "Bamse", boende i Skottland.

Zarahkkas Buorris "Bamse"

*

 

Förra helgen åkte vi till Svenska Lapphundsklubbens Hunddag i Östra distriktet. Det blev en mycket trevlig dag med aktiviteter och föredrag.

Vi hade Gloria Gersimi med oss och hennes avkomma Badje som båda fick prova på spår och tävlingslydnad.  Speciellt roligt var att vi fick träffa tre av våra valpköpare med sina hundar.

Zarahkkas Aliissa - Azzi och Zarahkkas Anouk - Hailey som var med på Hunddagen. Avkommor till SUCH Fiderbyns Cuona

 

Bierka - Alice var också med. Avkomma till JWW-10, SE UCH, FIN UCH

Herding Instincts Gloria Gersimi. Bierka är verkligen lik sin mamma Gloria.

 

 

 

Lördagen den 28 september 2013 kl. 23:45

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Aponi är höftledsröntgad

Ikväll lät vi höftledsröntga Zarahkkas Aponi hos Lars Audell i Gudby, Upplands Väsby. Röntgenbilden såg riktigt bra ut så jag räknar med att hon har godkända, vi får se  när Svenska Kennelklubbens röntgenavläsare gjort sin bedömning. Det räckte med att ta en bild så var det klart. Bilden visar också att hon har en riktigt kraftig benstomme.

 

 

Tisdagen den 10 september 2013 kl. 21:42

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Cuona - inga valpar

 Det är jättetråkigt men Fiderbyns Cuona är tom. Inga foster. Tog ultraljud på  på henne idag och detta visade på inga foster. Det är bara att acceptera faktum. Detta är naturligtvis lika tråkigt för hanhundsägaren som också har sett fram emot Borros småttingar. 

Vi gör ett nytt försök vid Cuonas löp i januari -14.

 

 

Måndagen den 26 augusti 2013 kl. 17:29

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Cuona dräktig? Om en vecka tar vi ultraljud på henne så får vi se. Hon har varit lite dålig på att äta senaste veckan vilket kan vara ett tecken

 

 

 

Lördagen den 17 augusti 2013 kl. 12:38

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Parning mellan Cuona och Borro

Vi har varit på en givande och trevlig parningsresa till Hoverberg, Jämtland med vår Fiderbyns Cuona.  Redan för ett år sedan var vi dit för att hälsa på och bekanta oss med Borro, denna goa och trevliga hane. Vi har trott på honom och inväntat den tid då vi hade möjlighet att åka. 

 Vi har valt honom för sin fina mentalitet, vilket vi sätter främst vid valet av hane men också hans låga släktskap med andra hundar i populationen väger tungt, vilket är viktigt att tänka på vid val av avelshane inom vår ras för att få en spridning av generna så mycket som möjligt.  Förutom detta får man beakta godkända höfter och ögonstatus vid val av hane.

Vi åkte upp ett par dagar innan i god tid för att inte misaa något. Borro var intresserad från första dagen men de lekte och bekantade sig någon dag innan Cuona var inne i höglöpet ordentligt.- Det blev parning med hängning på morgonen och på kvällen dag 11 i hennes löp. Vi provade även dagen därpå före hemresa men då sade Cuona ifrån.

 

Nu hoppas vi verkligen på ett positivt besked om sådär 4-5 veckor.

 

Nedan lite bilder från resan

 

 

 

 

Lördagen den 27 juli 2013 kl. 16:40

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

PARAD

 SUCH Fiderbyns Cuona är nu parad med Borro. Två parningar med hängning är klara och vi skall göra ett tredje och sista försök nu på förmiddagen före vår hemfärd. Mer information kommer när vi väl är hemma och man får tillgång till datorn

 

Fredagen den 26 juli 2013 kl. 07:25

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

SUCH Fiderbyns Cuona löper - Cuona is in season

 Cuona har nu startat sitt löp och inom 10-11 dagar räknar vi med parningsförsök med Borro som finns i Svenstavik i Jämtland så vi börjar nu ställa in oss på en resa framöver.

 

 

Tisdagen den 16 juli 2013 kl. 20:47

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Buorris har flyttat till Skottland

Nu har även Buorris flyttat till sina nya ägare i Skottland. Det gjorde riktigt ont i hjärtat att låta honom åka iväg.  Flygresan till Manchester tog bara två timmar men allt som allt fick han sitta i sin flygbur ca 6 timmar innan han togs emot av matte Isobel och husse Michael. Enligt flygpersonalen hade han uppfört sig bra under flygresan men han hade säkerligen varit riktigt ängslig stackarn.  Tur att han är en så mentalt stark, självständig och självsäker liten valp.

 

Han har nu funnit sig bra i sitt nya hem i Ayr utanför Glasgow där han fått en ny kompis i familjens samojedtik. De bor 200 m från havet och det måste vara ett paradis för Buorris att springa och leka där, han som älskar vatten.

Med Buorris på Arlanda före avresan

Framme i Skottland

Paradis för Buorris, "Bamse" som han  nu kallas

 

Zeema och Bamse

Bamse med filten han fick med sig hemifrån med mamma Glorias lukt och Bamse gosedjur och pip fick också följa med

 

 

Lördagen den 13 juli 2013 kl. 12:26

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Tre generationer

Vi var till Glorias uppfödare Cattlin Marques i Gottröra och hälsade på. Gloria fick träffa sin mamma Care Bears Sun Flamenco "Flamma"  igen och Buorris fick träffa sin mormor för första gången. Gloria gjorde genast en inspektionsrunda på sina "gamla marker" och mormor Flamma och Gloria drog iväg med Buorris på den stora härliga ängen. Från vänster Gloria, Buorris och Flamma

 

Onsdagen den 3 juli 2013 kl. 20:19

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Zarahkkas Buorris "Bamse" utställning

Bamse fick följa med till Lapphundsvännernas utställning i Österfärnebo under lördagen. 40 st svenska lapphundar var anmälda, ett imponerande antal.

Bamse gick i valpklass förstås och den vann han. Fick HP - hederspris -, och blev BIR valp - Bäst i Rasen Valp. Jättekul, men han är väldigt fin, liksom sina bröder.

Bamse fick väldigt bra omdöme av domaren Olle Bernhardz:

"Lovande valp, utmärkt typ, bra huvud och öron, mörka fina ögon. Bra ben och svanshållning."

Domaren tyckte också att han hade ett fint uttryck "utstrålning"

Nu var ju detta Bamses första och enda utställning i Sverige då han ska lämna oss och flyttar till Skottland på fredag. Kanske han får prova på utställningar med sina nya ägare, vi får se.

Bamse fick en rosett i pris, denna tog han i sin mun och han ser riktigt stolt ut på bilderna, som om han visste att han gjort något bra.

 

 

Söndagen den 30 juni 2013 kl. 21:21

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Beaivi "Bella" första utställning-Badje "Chakko" - Buorris "Bamse"

Bella har idag varit med om sin allra första utställning. Hon var duktig och domaren gav henne jättefin kritik vilket lovar gott för framtiden. Hon bedömdes särskilt lovande "SL" och hon blev

BIR valp. "Bäst i rasen".

 

Här är hennes krtik hjälpligt översatt från danska:

Hon fick SL, BIR BABY
Domaren skrev:
3,5 månader, härlig tik, redan bra och kraftigt byggd, korrekt rektangulär kropp , god bredd på skallen, väl utvecklat nosparti, korrekt let? stop, välansatta öron , utmärkt hals längd, utmärkt stram överlinje, utmärkt svansansättning, fin päls kvalitet, kraftig benstomme, hon har vackra obesvärade markvinnande rörelser och härligt temperament, vilket gör att hon bör bli en kommande utställningsstjärna
Domare: Kresten Scheel
"3,5 mdr, herlig tæve, allerede kraftig substensfuld bibeholdt ultra feminin, korrekt rektangulære kropsforhold, god bredde på skallen, veludviklet næseparti, korrrekt let stop, velansatte øre, prima hals længde, udmærket stram overlinie, prima haleansætning, Fin pelskvalitet, kraftig benstammer, hun har smukke ubesværede jordvindende bevægelser, og herligt temperament, som gør at hun bør blive en kommende udstillings stjerne "

 

 ***

Fina bilder på Badje "Chakko" - han har börjat gå på valpträffar

hemma i Spånga (tror jag det är)

***

 

Idag tog vi en tur till sommarställe på Lilla Rullingen, Strängnäs och

Buorris "Bamse" fick plaska i vattnet. Lika intressant var alla

kluttar efter kanadagässen. På hemvägen tog vi en fika

på Hornuddens ekocafé, Morrarö

 

Lördagen den 15 juni 2013 kl. 18:42

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Beaivi "Bella"

Bella har varit lite sen att få upp sina öron men nu står de fint. Med kalkrik mat och några dagars tejpning har de fått mer stadga och det kommer att bli bättre och bättre. Det gick ju bra ändå då det ibland kan ta månader innan öronen vill resa sig.

 

Bella har börjat ringträning hemma i Danmark och när hon har åldern inne kommer hon att ställas ut, i Danmark förstås men även i Tyskland och på utställningar i södra Sverige. Familjen ställer ut sina samojeder så det är naturligt att även Bella följer med.  Det ska bli roligt att se hur det går för henne.

 

Måndagen den 10 juni 2013 kl. 17:20

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Badje

Nu har även underbara Badje flyttat hem till sin familj i Spånga.

 

Tisdagen den 4 juni 2013 kl. 10:29

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

hundbur

Jag har fått förfrågningar från några av er valpköpare om hundbur, storlek osv.

Här är mått enligt Jordbruksverkets regler:

Jordbruksverkets bestämmelser angående transport av hund i bil

Minsta mått

 


Om du använder en hundbur eller liknande för transporten i personbilen ska varje hund ha minst följande utrymme:

 


•Längd = hundens längd från nosspets till sittbensknöl när hunden står i normal ställning, gånger 1,10.
•Bredd = hundens bröstbredd gånger 2,5. Hunden ska kunna ligga ner och vända sig obehindrat.
•Höjd = hundens höjd över hjässan när hunden står i normal ställning.

Om du transporterar mer än en hund i en hundbur ska bredden för varje hund ökas med den största hundens bröstbredd.

 

 

Tisdagen den 4 juni 2013 kl. 10:16

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Till valpköpare

Till mina valpköpare i B-kullen!  Jag påminner om att ni avmaskar er valp nu och om en vecka, alltså runt 3 juni är det dags för 12-veckors vaccinationen.

Påminner också om att gå valpkurs vilket är lämpligt nu vid 12 veckors ålder. Denna tid kan det vara rätt så fullbokat till valpkurserna så det är bra om ni anmäler er nu.

 

Måndagen den 27 maj 2013 kl. 11:03

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Badje och Buorris "Bamse"

Badje Boy och Buorris Bamse

 

 

Badje o Buorris

 

Badje och Buorris är kvar hos oss ett tag till. De busar och leker dagarna

i ända mellan varven av mat och sömn. De är  livliga, bedårande små killar.

De har så vackra huvuden och deras öron står upp sedan länge.

Jag har börjat valpträna dem, det är ju nu de är som mest läraktiga så man

måste passa på och inte tappa något. De lystrar till sina namn, kommer på kom,kom

och lära sig att sitta på kommando lärde de sig på rekordfart, efter bara några

försök så satt det där. Jag tar en sak i taget. Snart ska de få lära sig "ligg" och lite

annat.

Jag fortsätter att burträna dem i bilen så att det blir något helt naturligt. Buorris ska

ju dessutom ut och flyga i början av juli så då måste det bara fungera.

 

 

 

Onsdagen den 22 maj 2013 kl. 22:02

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Zarahkkas Badjes album

 

www.facebook.com/media/set/

 

Lördagen den 18 maj 2013 kl. 17:01

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Valparna flyttar

Valparna har nu börjat flytta till sina nya hem. Först ut var Bierka´som flyttade vid 8 veckor till en överlycklig familj i Uppsala.

Tre har flyttat de senaste dagarna vid 9,5 veckor, Bruse till Strängnäs, Beaivi till Give i Danmark och Binna åkte igår med sin husse och matte hem till Vilhelmina.

 

Kvar här hemma är alltså Badje och Buorris som kommer att flytta i juni respektive juli. Buorris måste vänta på sin rabiesvaccination som måste tas tidigast vid 3 månader, därefter är det 21 dagars karantän, så i början på juli blir det flygresa för honom till England där han möts av familjen för vidare resa hem till Skottland.

 

Jag hoppas kunna  hälsa på dem senare  i samband med mitt besök hos min syster som bor i Alcester, England.

 

Det är lite ledsamt när de lämnar, valparna, man har levt med dem 24 timmar om dygnet i 8-9 veckor så man hinner ju fästa sig vid dem.

 

BierkaZarahkkas Bierka´"Alice"Zarahkkas Beaivi´BeaiviZarahkkas BeaiviBeaivi hemma i Danmark

Zarahkkas BinnaBinnaZarahkkas BruseBruseZarahkkas Buorris "Bamse"BuorrisZarahkkas BadjeBadjeBuorris och BadjeBuorris och Badje

 

Lördagen den 18 maj 2013 kl. 16:54

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

(Ingen rubrik)

 Kom ihåg: valpar som vuxna hundar måste ha tillgång till färskt vatten dag som natt! Lätt tillgängligt!

 

Torsdagen den 9 maj 2013 kl. 08:09

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Alla valparna är tingade

 Idag blev det klart, den tredje hanen, bamsen Bruse får sitt hem i Strängnäs. Roligt att även han

finns så nära.

På måndag flyttar tiken Bierka´ till Uppsala. De andra flyttar lite senare och det blir Baeivi till Danmark, Binna till Vilhelmina, Bruse till Strängnäs, Badje till Spånga och slutligen Buorris till Wye i Skottland. Det kommer att vara tyst i huset när de är borta, kommer att sakna deras bus och bjäbbande. Vi önskar alla det bästa och lycka till med sina härliga nallebjörnar.

 

 

 

Lördagen den 4 maj 2013 kl. 20:54

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

8 veckors vaccination 3 maj

 Idag skall alla valparna till veterinären för sin 8 veckors grund vaccination mot valpsjuka, parvovirus, smittan leverinflammation och kennelhosta. Detta skall upprepas vid 12 veckors ålder.

 

 

Lördagen den 4 maj 2013 kl. 15:20

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

7 veckors bilder på valparna

 Valparna är nu 7 veckor gamla. Det har hänt mycket senaste veckan i deras utveckling. Igår var vi till Enköpings Djurklinik och de fick sina microchip. Så nu har alla sin identitet. Vi tog också blodprov på dem för DNA-test av PRA/Prcd (ögonsjukdom) och som skickas till Optigen i USA för test. Det lär ta några veckor innan vi får svaret. Ingen av valparna kan få sjukdomen, C-sjuk.

 Antingen blir de A-fria eller B-anlagsbärare. Vid aveln är det bara tillåtet att para A mot A eller A mot B. Vid vår förra kull var alla valparna A-fria, tala om tur.

Alla har nu fått sin 3:e avmaskning. Om några dagar skall de få sin 8 veckors vaccination och Bierka som flyttar till sin familj i Uppsala 6 maj blir då veterinärbesiktad. Veterinärbesiktningen får ej vara äldre än 7 dagar när valpen flyttar så de andra får vänta lite.

 

Det är klart med vilka familjer tikarna hamnar hos. Vad gäller hanarna är det inte riktigt klart med fördelningen ännu, vi placerar dem hos den familj där vi tycker den passar bäst. Vi hoppas vi ska ha klarhet om några dagar, även med den otingade tredje valpen.

Hane 1

Hane 1

 

 

 

Hane 2  jumping

Hane 2

 

Hane 3

Hane 3

 

Tisdagen den 30 april 2013 kl. 22:08

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Such Fiderbyns Cuona utställd idag

Championtiken Cuona utställd i Västerås idag på Västmanlands kennelklubbs nationella utställning:

Kvalitetspris Excellent, placerad 1:a i konkurrensklass med Ck, I bästa tikklass placerad 2:a

Domarkritik: Feminin tik med bra proportioner. Bra huvud, ögon, öron och bett. Bra hals. Välvinklad fram och bak. Välkroppad, stark rygg, bra svans.

Pälsen idag ej i bästa kondition. Rör sig bra från sidan. Bra steglängd. Bra temperament.

 

 

Lördagen den 27 april 2013 kl. 18:06

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Valparna 6 veckor

Valparna är 6 veckor nu. De får röra sig fritt i rummen och på altan. Jag tycker jag går hela dagarna och räknar in dem. På morgnar och kvällar har de begränsat utrymme till valprummet och det lilla köket och på nätterna får de vara bara i valprummet.

 Idag fick de vara en liten stund i trädgården vilket de tyckte var lite läskigt så där första gången. De får börja prova på lite olika miljöer nu. Mamma Gloria har börjat leka med dem nu ibland, ett led i hennes uppfostran av dem men hon överlåter den sysslan även åt vår tik Aponi, som är valparna lektant.

 

Tog lite bilder idag, men återigen blev det precis när de hade sovit så de ser väldigt sömniga ut på bilderna. Nästa gång ska jag försöka ta lite sidobilder och då ska det bli när de INTE har sovit.

Tik 1

Tik 1

 

Tik 2

Tik 2

 

 Tik 3

Tik 3

Hane 1

hane 1

Hane 2

Hane 2

Hane 3

 

Söndagen den 21 april 2013 kl. 21:24

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Valparna 5,5 veckor

Igår fick valparna komma ut på vår altan för första gången i det vackra vårvädret och de älskade det.

Vi har öppnat upp åt dem så att de från valprummet/vårt sovrum kan ta sig ut i köket om dagarna och ibland öppnar jag upp ytterligare så de kan ta sig ut i vardagsrummet. De är väldigt nyfikna av sig och ska utforska varje liten vrå och ibland hittar de en mysig plats att sova på.  På nätterna får de vara i valprummet (med en låg grind in) och mamma Gloria kan fritt gå in där när hon vill.

Här kommer några bilder från igår. Resten kan ni se i Galleriet under B-kullen.

Hane 2

Den svarta tik 1

 

Hane 1

 

Torsdagen den 18 april 2013 kl. 19:57

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Such Fiderbyns Cuona avkommor 2 år

 De har hunnit fylla 2 år nu, avkommorna  efter vår Fiderbyns Cuona, pappan till valparna är multichampion Lillmusties Loffe. Fyra vackra tikar med fin mentalitet. En av dem är vår egen Aponi. Se bilden!

 

 

Torsdagen den 18 april 2013 kl. 19:44

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Valparna 5 veckor

 

Valparna hade just sovit när jag filmade dem, därför de är så lugna allihop

 

Söndagen den 14 april 2013 kl. 00:00

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Valparna 29 dagar

Man ser från dag till dag hur fort det går. Valparna är nu riktigt stadiga på benen, de leker och busar med varandra, leker med små pipleksaker och favoriten är en liten låtsasråtta. En kattunnel jag skaffat till dem är också populär att springa i.

De får nu mer och mer upblött torrfoder att äta och det slukar de. Mamma Gloria vill nu mer sällan gå in och mata dem, vilket är helt normalt, men hon går in då och då och städar i hagen och slickar på sina små. Hon har börjat låta mata dem stående nu, det känns väl skönare för henne då valparna har börjat få riktigt vassa tänder och de kan inte riva henne med sina klor.

Valparna börjar bli riktigt sociala nu och de vet så väl när man kommer med maten vad som vankas.

Hela kullen är väldigt lugn och fin, vilket vi är glada över då det var det viktigaste för oss när vi valde denna parningskombination.

Som sagt, alla är så lugna och fina, hane 1 är speciellt helt otroligt lugn och man börjar se lite mer deras karaktärer, vilka som är lugna och vilka som det är lite mer fart i.  En av tikarna är den som alltid håller igång längst och som lägger sig till ro allra sist.

Skall bli roligt att se om deras karaktärer kommer att hålla i sig.

Leksaksråttan är mycket populär

 

Undersöker nya "kojan"

 

Måndagen den 8 april 2013 kl. 18:42

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

SUCH Fiderbyns Cuona

Vår andra championtik Fiderbyns Cuona är nu anmäld till internationella utställningen i Västerås 27 april och till Svenska Lapphundsklubben utställning i Märsta dagen efter. Det blir Lasse som får ställa ut henne då jag har valparna att ta hand om.

 

Kom gärna till Lapphundsklubbens rasspecial i Märsta brukshundsklubb 28 april, ni som bor i närheten,  så får ni se många fina lapphundar samtidigt!!

 

Måndagen den 8 april 2013 kl. 18:17

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Valparna 26 dagar

Hane 1Hane 1

Hane 1Hane 1

 

Hane 2Hane 2

 

Hane 3Hane 3

Hane 3Hane 3

 

Tik 1Tik 1

Tik 1Tik 1

 

Tik 2Tik 2

Tik 2Tik 2

 

Tik 3Tik 3

Tik 3Tik 3

 

 

Fredagen den 5 april 2013 kl. 23:44

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Valparna 3 veckor

Valparna är 3 veckor gamla.  De busar och leker med varann. Skäller lite och har en massa ljud för sig. En dag hörde jag två stycken yla när de saknade de andra fyra i hagen, de var separerade från varandra en stund då jag skulle mata var och en med lite rå köttfärs.

Vår yngsta tik Aponi har nu varit in till dem och hälsat på, hon tycker det är väldigt spännande och ovanligt med valpar här hemma. Valparna kände förstås att det var någon främmande vovve och var lite avvaktande men samtidigt nyfikna. Mamma Gloria accepterade helt att Aponi hälsade på valparna.

 

 

Tisdagen den 2 april 2013 kl. 20:48

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Valparna 20 dar

Valparna är snart 3 veckor gamla, tiden går fort och de växer i rasande fart.

Nu i veckan har de blivit avmaskade med Banminth för första gången  Pasta som lades på tungan och det var inte så populärt, de spottade och grimaserade. Denna avmaskning kommer

att upprepas även vid 5 och 7 veckor. Även mamman är avmaskad.

Idag har de fått smaka på rå nötfärs för första gången, de fick en liten klutt på tungan och de gillade det verkligen. Hade nog kunna äta mycket mer men man får ta det varligt i början.  De ska också få börja med uppblött valpfoder nu som en början till kommande avvänjning från diandet. Valparna kommer ändå fortsätta dia mamman samtidigt så länge hon själv tillåter.

 

Jag har också utökat valparnas rörelsefrihet nu när det börjat bli full fart i valplådan. De har fått en hage i anslutning med sköna vetbed-fällar att sova på och en avdelning med tidningspapper

där de kan göra sina behov. Så fort de vaknar kravlar de sig och sätter sig. De är så duktiga, så små de är!

Deras tillvaro består i att äta och sova, äta och sova med lite lek med syskonen däremellan innan det är dags för en ny sovstund.

 

Det blir spännande att följa dem, allt går så fort.  De är bedårande söta förstås och lugna och fina.  Ingen som är orolig och avviker utan allt är som det ska vara.

 

Lördagen den 30 mars 2013 kl. 23:06

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

En morgon på den femtonde dagen

Kl 05.00

Gloria har matat valparna, slickat och tvättat dem, varit ut och gjort sina behov, ätit mat och druckit vatten och nu lagt sig i sin biabädd med en suck för en skön vila. Lugn och ro råder hos mor och valpar.

 

Måndagen den 25 mars 2013 kl. 05:28

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Valparna 11 dagar

Igår på 10:e dagen öppnade den första valpen, en hane sina ögon. De blir mer och mer rörliga och starka på sina små ben så om ca 10 dagar är det dags att utöka lådan med en lekhage. Nedan några bilder på hane 1 och 2 samt en av tikarna.

Hane 1Hane 2TikTik

 

Torsdagen den 21 mars 2013 kl. 16:25

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Valparna en vecka idag

En hel vecka har gått och de växer och frodas, ökar bra i vikt och är runda och goa om magarna.

Har en värmelampa, en sådan man använder till grisar, som  hänger över hagen så att där alltid är en jämn temperatur på c:a 23-24 grader. Den får sitta där i åtminstone en vecka till, därefter ska valparna bättre kunna behålla kroppsvärmen själva.

 

Söndagen den 17 mars 2013 kl. 16:47

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Hanar finns kvar 2013-03-14

Alla tikar är tingade nu men det finns hanar kvar till er som är intresserade av en svensk lapphundsvalp undan Herding Instinct´s Gloria Gersimi, efter Skiftesgrinds Blixten MqQueen.  De levereras omkring 5:e maj men kan stanna någon vecka till om det är köparens önskemål.

 

Torsdagen den 14 mars 2013 kl. 16:56

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Hane dygn 1

 

 

Onsdagen den 13 mars 2013 kl. 19:07

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Glorias valpar födda på dag 62 och 63

6 valpar är födda

Igår vid kl 23.30 kom första valpen, en hane. 4 tikar och 2 hanar fick Gloria. Allt gick bra och mor och valpar mår bara bra. Nu råder lugn och ro i valpningslådan. Gloria är duktig att sköta om sina små och valparna äter bra.

Hanarnas födelsevikt var 300 gr respektive 375 gr och tikarna låg på 300 gr och 250 gr.

Tyvärr så blir några av våra valpspekulanter på en tik utan. Det har varit stor efterfrågan på tikar.

 

Måndagen den 11 mars 2013 kl. 12:59

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

60:e dagen i dräktigheten

Gloria är på dag 60 idag och hon är riktigt rund om magen och är lite ostadig och otymplig i sina rörelser. På den lilla promenaden idag här bakom huset var hon speciellt intresserad av att undersöka håligheter i marken, vid stenar och stammar och även utrymmet under vår vedbod och altan var intressant där hon krafsade lite i marken så instinkten att finna en lämplig lya tycks ha infunnit sig.

Väntan känns speciellt lång så här de sista dagarna i dräktigheten. Hennes temperatur åker forftarande upp och ned. Den brukar gå ned 1-1,5 grad vid start av öppningsskedet  för att successivt stiga till normaltemperatur vid krystvärkarnas början. Man får behålla lugnet precis som tiken.

Gloria idag, här ser man hur hon

har dragit tillbaka öronen, vilket hon gör närmast för jämnan nu

För en vecka sedan

 

Fredagen den 8 mars 2013 kl. 16:12

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Gloria på 54:e dagen

Nu är bara drygt en vecka kvar. Gloria är riktigt rund om magen och hon tar det riktigt lugnt nu. Vilar mycket och tar det ganska makligt på sina promenader. Aptiten är stor och hon får i princip fri tillgång på mat.

En ny valpningslåda är ihopsnickrad och placerad i sovrummet där tik och valpar får en lugn miljö den första tiden.

Nedan några bilder på Gloria tagna idag på 54:e dagen.

 

Lördagen den 2 mars 2013 kl. 21:26

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Gloria på 44:e dagen

 Nu är det knappt 3 veckor kvar av Glorias dräktighet och har börjat bli riktigt rund om magen. Tiden går fort och jag har börjat förbereda hennes valpningslåda som ska placeras i sovrummet. Där får Gloria lugn och ro. Ifrån de andra hundarna i familjen. Hon får nu ökad fodergivan de sista veckorna av dräktigheten och har gått in i en lugnare period med lite makligare promenader. Hon får bestämma själv sina promenader tid och längd.

 

Onsdagen den 20 februari 2013 kl. 22:26

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Gloria Gersimi har små bebisar i magen

Vi lät veterinären ultraljuda Gloria idag, och JA - hon är dräktig. Enligt vet syntes där i alla fler än två så om drygt en månad är det dags

 

 

Torsdagen den 7 februari 2013 kl. 20:10

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Hoppas på dräktighet för Gloria - Cuonas är uppskjutet till sommaren

Gloria är inne på sin 3.e vecka efter parning och man kan snart titta efter eventuella tecken på dräktighet. Omkring 5-6 februari gör vi dock ett ultraljud för att få bekräftelse på om där finns små foster.

Skiftesgrinds Blixten MqQueen

 

Vad gäller Cuonas parning har vi måst skjuta upp den till sommaren. Cuona började löpa här över en månad i förtid, det var väl Glorias löp som drog igång det. Tyvärr kunde vi inte åka på parningsresa då. Så nu får vi satsa på sommarlöpet istället för parning med Borro.

Borro

 

Torsdagen den 24 januari 2013 kl. 20:26

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Gloria Gersimi parad idag med Woodi - Skiftesgrinds Blixten MQQueen

Idag har vi varit på en parningsresa till Nyhyttan, Lindesberg och parat Gloria med Woodi, som han kallas. Han är en trevlig hane med fint temperament och exteriör. och den goda mentaliteten är något som är av allra största vikt.  Han är av mindre storlek men detta är inget som vi lägger så stor vikt vid då Gloria är av bra storlek.

 

De fick bekanta sig med varandra till att börja med och det gick ju hur bra som helst. De gillade verkligen varandra.  Det var ingen tvekan om Woodis intresse från första början och Gloria visade sig mycket glad och positiv. Efter att de båda rasat av sig en god stund tog vi alla en paus. Vi särade på dem och själva fick vi en god fikastund.

 

Efter paus kändes det som de blev mer fokuserade. . De gjorde bra försök till parning,  Det var roligt att se hur positiv och glad Gloria var,  men vi började nog tänka på att komma tillbaka till morgondagen.  Men se, när man börjar tänka på annat så sitter de ihop där. 

 

Nu är det bara att hålla alla tummar vi har för  positiva tecken på dräktighet framöver!

Woodi

 

JWW-10, SE UCH, FIN UCH  H I Gloria Gersimi

JWW-10, SE UCH FINUCH  H I Gloria Gersimi

 

 

 

Måndagen den 7 januari 2013 kl. 20:55

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

SUCH Fiderbyns Cuona vann championklassen

 Vår championtik Cuona vann championklassen och placerade sig på 3:e  plats i bästa tik klass i svenska lapphundsringen på Stockholms Hundmässa i dag. 

Resultat: Excellent, CK, championklass 1, Btkl 3, Cacib

Domare: Ewa Nielsen

Trevlig feminin tik med bra benlängd. Bra ögonform, dock något ljusa ögon. Välvinklad. Utmärkt päls och svans. Rör sig väl.

 

Domaren anmärkte här på något ljusa ögon men det kan bero på ljuset i lokalen. Hon brukar inte få anmärkning på detta.

Vi blev glatt överraskade av hennes fina placering idag i hård konkurrens.

 

Söndagen den 16 december 2012 kl. 22:46

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

SUCH Fiderbyns Cuona 5 år idag

 

Lördagen den 6 oktober 2012 kl. 22:47

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Svensk lapphund på Stockholms Hunddag

Svensk lapphund representerade med rasmonter på Stockholms Hunddag i Kungsträdgården 16 september. En mycket lyckad och givande dag, vi hade många besökare till vår monter, många frågor ställdes och besökarna fick klappa och känna på hundarna vilket var mycket uppskattat, inte minst bland barnen. 

På scenen hölls en rasparad med alla raser, Dan Ericsson berättade kort om varje ras, vår Gloria representerade då svensk lapphund.

Det är ett utomrdentligt bra sätt att så här live göra reklam för vår fina ras, där besökarna får se, känna och klappa hundarna och direkt få svar på sina frågor.

 

Se även Galleri - Stockholms Hunddag

 

 

Måndagen den 17 september 2012 kl. 21:51

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Herding Instinct´s Gloria Gersimi SE UCH och FIN UCH idag

Idag fick Gloria äntligen sitt tredje certifikat och blev därmed både svensk och finsk champion på Internationella utställningen i Eskilstuna. Idag var hon glad och med på noterna. Vädret var med oss alla på utställningen, inte för varmt men ändå soligt med fläktande vind.  Unga duktiga Pernilla Magnusson visade upp Gloria, domare var Anita Whitmarsh

 

Excellent, Plac 1, CK, Btkl 2, Cert, R-CACIB, CHAMPION

Feminin. God storlek. Utmärkta proportioner. Välformat huvud. God rygglinje. Mycket goda vinklar runt om. Välburen svans. Goda rörelser. Championat.

 

Hennes R-CACIB ska rätteligen så småningom omvandlas till ett CACIB.

 

Måndagen den 20 augusti 2012 kl. 00:26

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Borro

Borro, född 2003 är en snäll och mysig hane, trygg och självständig. Han har en riklig päls med lite inslag av rödbrunt. Han är lite utställd men har hunnit få flera CK, ett cert och Cacib. Har B-höfter och är PRA/Prcd B-anlagsbärare och har ett riktigt lågt släktskapsvärde på 67. Har inga avkommor tidigare.

I veckan gjorde vi en resa till Svenstavik för att lära känna honom lite bättre inför förhoppningsvis kommande parning med Cuona. Vi sov första natten i fäbod och dagen därpå gick vi en tur på fjället. Borro var en lycklig hund på fjället där han satt och spanade efter renar.  Jag fick några fina bilder på honom, se nedan!

 

Jag hoppas att fler uppfödare kommer att vilja använda denna fina hund innan det är för sent!

 

 

Lördagen den 18 augusti 2012 kl. 00:14

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Hane till Gloria

Vi har nu bestämt oss för Skiftesgrinds Blixten McQueen som avelshane

till H I Gloria Gersimi. En snart 4 år gammal, trevlig hane med vänligt

temperament. Vi har träffat honom ett antal gånger på Lapphundsvännernas

inofficiella utställningar och har fattat tyckte för honom och vi tro att han

ska passa vår Gloria bra.

Han är PRA/Prcd A-fri och har A-höfter.

Släktspasvärde 97

 

Fredagen den 10 augusti 2012 kl. 15:07

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Utställning hos Lapphundsvännerna i Krylbo

Idag har vi varit på en trevlig och familjär utställning hos Lapphundsvännerna - en inofficiell klubb med egna utställningar för vår vackra nationalras och som jobbar för bevarandet av rasen.

Idag blev vår egen SUCH Fiderbyns Cuona BIR. Domaren tyckte mycket om henne, en mycket fin tik med härliga rörelser.

Vår Cahppes Ceakko, far till Cuona, placerade sig på 2:a plats i bästa hanhundsklassen.

Vår egen uppfödning junioren Zarahkkas Aponi - efter  Multichamp Lillmusties Loffe och undan Cuona placerade sig som 4:a i bästa tikklassen

 

BIM på utställningen blev Stråhles Kompis

SUCH Fiderbyns Cuona

*

SUCH Cahppés Ceakko

 

*

 

Lördagen den 19 maj 2012 kl. 20:53

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Zarahkkas Alva "Tixi"

Zarahkkas Alva "Tixi" som bor i Färila i Hälsingland har också ställts ut i helgen, på en inofficiell i Bollnäs. Hon fick fin kritik av domare Margareta Skogsberg med HP, BIR och BIG3. Grattis till Tixi.

Kritik:  Lovande ung dam. Härligt huvud och uttryck. Bra hals, rygg och kropp. Bra benstomme och vinklar. Rör med bra steg.
 

Tixi har också varit på spårkurs i Järvsö i helgen.

Tixi har spårat

***

 

 

Söndagen den 13 maj 2012 kl. 23:34

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Cuona o Aponi i Svenska Hundklubben

Idag har vi varit på Svenska Hundklubbens nationella utställning vid deras klubbstuga  i Torshälla. Det var lite väl kallt och regnigt men humöret var ändå på topp. Lagom till finalerna kom solen.

Vi ställde ut SUCH Fiderbyns Cuona och hon fick sitt andra CAC i SHK, det återstår alltså ett till så är hon champion även i Svenska Hundklubben. För övrigt BIR och BIG 3.

Hennes domarkritik:  4-årig tik av bra storlek och typ. Feminin utstrålning. Vackert huvud. Bra tänder och bett. Bra förbröst och bröstdjup. Bra benstomme. Välvinklad. Rör sig med god drive. Bra pälskvalitet. Trevligt temperament.

Domare: Dagrun Olofsson

SUCH Fiderbyns Cuona

 

***

Zarahkkas Aponi

fick en 1:a i kvalitet, HP och hon placerade sig på 3:e plats i unghundsklassen

Domarkritik: 1-årig tik av bra storlek och typ. Feminint huvud. Korrekta öron. Bra tänder och bett. Bra benstomme. Välvinklad. Bra förbröst och bröstdjup. Bra rygglinje och svansansättning. Rör sig med god drive. Bra pälskvalitet. Mycket trevligt temperament.

Domare: Dagrun Olofsson

Zarahkkas Aponi

***

 

 

Lördagen den 12 maj 2012 kl. 19:54

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Utställningar

Aponi och Cuona är anmälda till Svenska Hundklubbens utställning i Torshälla 12 maj och till Stockholms kennelklubbs internationella utställning i Vallentuna 26 maj. För juni har vi anmält Ceakko, Cuona och Aponi till Svenska lapphundsklubben utställning i Sörsjön, Norrköping 3 juni. En trevlig plats att ha utställning på och där finns fina stugor att hyra.  Gloria som vi hade planer för att ställa ut har tappat all sin päls så henne får vi vänta med ett tag. Kanske hon ska ställas ut i Finland, Björneborg senare i sommar.

 

Senaste anmälningsdag till utställningen i Sörsjön är 8 maj om någon vill ställa ut sin lapphund på klubbens rasspecial där.

 

Fredagen den 4 maj 2012 kl. 09:58

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Valparna har fyllt ett år

Cuonas små fyllde ett år 15/4.  Aponi, Aliissa, Alva och Anouk,. Hela kullen var så jämn och fin och är fortfarande och de har alla ett underbart temperament.  Vi är så glada att alla fick komma till så bra och aktiva hem vilket naturligtvis är en uppfödares lycka. 

 

 

Valparna tre dagar gamla, mamma Cuona var en mycket duktig mamma.  Vi hade glädjen

att ha hennes avkomma Aliissa Azzi" här hemma i en vecka alldeles nyligen och Cuona vaktade och uppfostrade henne fortfarande och försvarade henne när hon tyckte att det var läge för det.

*

Nedan fadern Lillmusties Loffe från Lillmusties kennel - en hane med ett underbart temperament

 

 

 

Lördagen den 21 april 2012 kl. 15:13

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Cuona och hennes avkomma Aliissa "Azzi"

Azzi är hemma hos oss ett tag medan familjen åker på semester.  Hon fann sig tillrätta direkt, känner förstås igen sig väl i huset och med oss alla.  Mamma Cuona tar henne i försvar så fort de andra hundarna blir lite väl ivriga och närgångna i leken.  Sedan har hon ju sin morfar Ceakko som är en bra "lekfarbror"

 

Här är de ute på långlina tillsammans!

 

 

Onsdagen den 11 april 2012 kl. 21:21

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Kennelträff hos Glorias uppfödare

Igår var vi på trevlig kennelträff hos Cattlin Marques - kennel Herding Instinct´s i Gottröra.

Roligt och nyttigt för Gloria att träffa en massa hundar, där fanns alla åldrar och storlekar bland lapphundar, några andra raser också. Till att börja med var Gloria lite skrajsen men svansen åkte snart upp.  Tipspromenad och grillning stod sedan på programmet.

Tack Cattlin för en trevlig träff!!

 

Gloria provar på lite Agilityhinder

 

 

 

Hon älskar A-hindret

 

..och så lite lydnadsövningar

 

 "Fotövning" med Gloria

 

 

Måndagen den 19 mars 2012 kl. 20:29

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Zarahkkas Anouk - "Hailey"

 

Söndagen den 4 mars 2012 kl. 16:27

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Zarahkkas Anouk

Fin bild på Anouk "Hailey" ur vår A-kull, syster med vår Aponi. Snart 11 mån. Här i sällskap med två finska lapphundar.

 

 

Söndagen den 4 mars 2012 kl. 13:59

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Parning - mating

Vi har bestämt oss för hane till Herding Instinct´s Gloria Gersimi. Det blir Arbbolas Rasmuss, norskfödd hos kennel Arbbola. Han är en stor, kraftig hane med ett trevligt temperament. Vi har gått in för att hitta en hane med släktskapsvärde under 100 med tanke på den genetiska variationen.

 

We intend to mate our Gloria Gersimi with Arbbola´s Rasmuss

 

 

ARBBOLA´S RASMUSS

 

Söndagen den 4 mars 2012 kl. 13:27

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Gloria BIR, Cert o Cacib i Turku, Finland

Gloria har varit med sin uppfödare Cattlin Marques, kennel Herding Instinct på internationell utställning i Turku, Finland i helgen och glädjande nog, tillräckligt pälsad tydligen, blev hon BIR, fick sitt andra finska Cert och sitt första Cacib. Nu återstår att hon får ytterligare ett cert, antingen i Sverige eller Finland för att hon ska bli både svensk och finsk champion.

Domare var Bo Skalin.

Kritik: Trevlig tik med vackert huvud. Bra ögon. Utmärkta öron. Vacker hals. Korrekta proportioner. Bra längd på benen. Står mycket bra på sina tassar. Rör sig utmärkt.

 

Foto: Pernilla Magnusson

 

Söndagen den 22 januari 2012 kl. 18:52

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Glorias MH mentalbeskrivning

 

Gloria har varit på MH mentalbeskrivning på Märsta/Sigtuna brukshundsklubb 22 okt 2011 med resultatet känd mentalstatus. Allt gick bra förutom att hon gärna ville göra sina egna avstickare och inte ville komma på inkallning. Så nu blir det att träna lite extra på den biten. Det blev en störning vid momentet "Haren" där en svampplockare uppehöll sig i slutet av banan och Gloria fick naturligtvis fokus på denne. Vid skotten brydde hon sig inte vid första skottet men vid de efterföljande låser hon sig och  tittar upp i trädkronorna, hon blir passiv vid lek och så småningom springer hon bort till skytten. Godkänd. Gloria fick 4. Beskrivning 1-4 talar om hundens olika reaktioner vid skott. Vid 5 har hunden visat rädsla. Denna beskrivning är ny för i år.

 

Se vidare MH under "Glorias sidor"

 

Torsdagen den 27 oktober 2011 kl. 14:01

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Glorias första parning

I juni 2012 fyller Gloria 3 år och vi tycker det är lagom tid för hennes första parning. Jag är osäker på när hennes löp kommer att inträffa, hon har haft några ojämna intervall men parning sker någon gång till sommaren. Vi letar efter en hane med lågt släktskapsvärde (under 100) och vi har några förslag i åtanke. Vi anser det är av största vikt att använda hanar av lite "ovanligare" stamtavlor för den genetiska variationen. Gloria har själv ett släktskapsvärde på 101 vilket är bra.

 

 

Onsdagen den 19 oktober 2011 kl. 19:46

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Kristallens Hilva

Bilder på Glorias farmor Kristallens Hilva, här är hon 2 år gammal

 

*

Glora är anmäld till SLK:s rasspecial och SKK:s internationella utställning i Sundsvall i oktober och Växjö internationella i november. Deltagandet åtminstone till Växjö hänger lite i luften då hon börjat fälla sin päls

 

 Kristallens Hilva

 

Fredagen den 30 september 2011 kl. 21:21

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Några bilder från inofficiell utställning i Vallentuna 110911, Gloria blev BIG 4 för domare P-E Wallin i god konkurrens

 

Onsdagen den 14 september 2011 kl. 00:00

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Lapphundsvännerna i Torsåker 110828

Gloria placerade sig bästa tik 2 på utställning hos Lapphundsvännerna i helgen och hon hade bra konkurrens med mycket fina tikar i klassen. Som BIR placerade sig Täppagårdens Abbs som för övrigt är barnbarn till vår egen Cahppés Ceakko och fadern till Abbs är således kullsyskon med vår Fiderbyns Cuona.  

BIM blev mycket fina Stråhles Kompis.

Domare på utställningen var Ann-Charlotte Andersson

 

Måndagen den 29 augusti 2011 kl. 15:05

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Internationell utställning i Eskilstuna 2011-08-21

 

Glorias resultat från utställningen i Eskilstuna idag:

Btkl 2, CK, R-cert, R-Cacib. Certet togs av Täppagårdens Abbs som bl.a är barnbarn till vår Cahppés Ceakko. 

Domare: Bo Skalin

Kritik: se "utställningar"

 

Måndagen den 22 augusti 2011 kl. 19:20

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Herding Instinct´s Gloria Gersimi tog sitt 2:a cert 110820

Vi har varit på Östergötlands KK Internationella utställning i Norrköping idag. Gloria tog sitt andra cert och placerade sig bästa tik 4. Efter nattens ihållande regn var utställningsplatsen oerhört lerig och slipprig och det var inte lätt för utställarna att visa sina hundar i ringen.  Humöret var ändå på topp och vi slapp faktiskt mer regn större delen av dagen.

Domare för lapphundarna Annika Ultveit-Moe.

Glorias domarkritik:

Excellent, 1,1, CK, Cert, Btkl 4

Fin i modellen, mycket fin i huvud o uttryck. Bra öron. utmärkt nacke o svans. Tillräcklig stomme med breda lår. Bra päls för säsongen. Rör sig balanserat.

 

Lördagen den 20 augusti 2011 kl. 19:07

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

SLK dubbelutställning i Ånnaboda 2011 - Gloria tar första certet

Vi har haft en trevlig helg i Ånnaboda 5-7 augusti på SLK:s officiella dubbelutställning med utställningar på fredagen och lördagen samt rassymposium på söndagen där den stora behållningen var föreläsning av Ankan Edoff.

 

Hon fick excellent båda dagarna och på fredagens utställning tog Gloria sitt första cert och placering bästa tik 3. På lördagen  reserv-cert och placering bästa tik 4.

Se kritik under "utställningar"

 

 

Gloria till höger på bilden - tävlar här om certet som hon fick. Dagen efter fick Marie Andersson certet med sin hund.

 

Gloria tävlar mot sin mamma Flamma i öppna klassen - Gloria tog certet

 

 

Måndagen den 8 augusti 2011 kl. 23:48

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Internationell utställning i Köping 2011-07-23

Gloria ställdes ut i Köping idag på Westmanlands KK Internationella utställning. Hon fick kvalitet Very Good idag av domare Göran Hallberger som normalt dömer brukshundar.  BIR blev Stråhles Izza och BIM Sabmebaena Unzo. Totalt ställdes ut blott 7 svenska lapphundar. Nästa utställning blir Svenska Lapphundsklubbens rasspecial i Ånnaboda/Örebro 5-6 augusti där 33 respektive 29 vuxna svenska lapphundar är anmälda. Den tredje dagen ägnas hela dagen åt rasklubbens rassymposium med föredrag och diskussioner.

 

 Fotograf: Thomas Eriksson

 

 

Lördagen den 23 juli 2011 kl. 20:06

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Gloria på inoff utställning i Hallstahammar

Vi drar nu igång utställningar igen för Gloria. Det var längesedan sist då vi haft en valpkull under våren-försommaren som tagit all tid och uppmärksamhet. Har idag varit på inofficiell sommarutställning arrangerad av Boxerklubben i Hallstahammar för tränings skull. Behöver inte vara orolig för Gloria inför kommande utställningar då hon uppförde sig väldigt lugnt och fint både i ringen och utanför och fick finfin kritik av domare Rigmor Wahlström

Kritik: 

Vacker lapphundstik. Vackert huvud. Bra tänder o bett. Välansatta öron. Bra hals, skuldra, rygg. Välansatt svans. Bra vinklar fram o bak. Rör sig mycket bra. Välpälsad. Välvisad. BIR, HP.  

 

 

     

               

                                  

 

Lördagen den 16 juli 2011 kl. 20:02

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Gloria nybadad

Gloria efter ett välbehövligt bad. Hennes rödbruna päls gnistrar i solen.

 

 

Tisdagen den 12 juli 2011 kl. 20:35

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Gloria midsommartid 2011

Gloria leker så bra med lilla valpen Zarahkkas Aponi.

Hundarnas nya små hus i ny hage

 

 

Söndagen den 26 juni 2011 kl. 22:34

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Gloria 2 år

Gloria fyller 2 år idag 21 juni 2011. Det har varit stiltje på Glorias hemsida i några månader då jag varit fullt upptagen med valpar hemma men nu ska det väl bli lite mer aktivitet över sommaren. Jag har anmält henne till några utställningar: den första blir inofficiell i Hallstammar i mitten på juli så hon får träna lite. Därefter ställer hon upp i öppna klassen i Köping på Wästmanlands KK internationella utställning.  Kommer också att anmäla henne till SLK dubbelutställning i Örebro i början av augusti och 7 augusti följer hon med uppfödaren Cattlin Marques till Vallentuna nationella medan vi själva deltar i rassymposiet i Örebro den dagen. Jag måste snart bestämma mig också om vi ska åka till 3-dagars internationella i Ransäter.

 

 

Tisdagen den 21 juni 2011 kl. 17:28

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Glorias första cert

Glorias första cert blev inte svensk utan finskt!  Hon fick följa med sin uppfödare Cattlin Marques till finska rasspecialen i Vääsky, Finland 27 mars 2011.  Hon placerade sig som bästa tik 2 och fick cert, detta i konkurrens med flera andra championtikar. Med på utställningen var Glorias mormor Care Bears Star Bright och ägaren till henne Leila Häkkinen  var handler till Gloria i uppfödargrupp. Cattlin ställde henne i unghundsklassen och Jessica Wedin i bästa tik.

 

Lördagen den 2 april 2011 kl. 21:40

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Samojeden Bruse

En tragisk historia
Mina föräldrar hade på 40-talet en samojed, "Bruse". Tidigt varje morgon, det första han gjorde på morgonen, gick han till en bondgård 2 km bort för att hälsa på en tik de hade där. Denna tik väntade i sin tur in Bruse varje morgon då detta hade blivit en trogen vana att han kom och hälsade på. Han stannade där på gården endast kort stund och återvände därefter hem. Han var som en kurirhund också, min mamma och min moster som bodde på bondgården, skickade lappar emellan sig som de fäste i Bruses halsband.

En morgon dök aldrig Bruse upp där, en jägare hade skjutit denna fina vackra hund med avsikt.
En morgon satt tiken på mina föräldrars gård och hon lämnade inte gården på en hel vecka utan satt där och väntade på att Bruse skulle komma. Jag har själv aldrig träffat hunden, men det är en sådan sorgsen, tragisk och hemsk historia.

Tillägg:

Hej, Jag ar Monika,s syster och jag vill lagga till litet pa den har historien. Det var pa 40talet. Jag var atta ar gammal och min bror Sture var nio. .Vi tog en promenad ner till sjon med Bruse som sprang fore oss.Vi horde ett skott och blev radda och sprang hem men stackars Bruce kom aldrig. Jagarna som var dar och skot ankor skot honom och kastade honom i vattnet. Han hittades flera veckor efterat pa andra sidan sjon. Det glommer vi aldrig.

 


 


 

 

 

Måndagen den 27 december 2010 kl. 12:12

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Snart är det Hundmässan

Inte långt kvar till Hundmässan i Stockholm nu. Fick PM idag och Gloria går ut som nr 20 av 33 svenska lapphundar anmälda. Hon har fortfarande långt kvar till full päls men den är på god väg. I augusti tappade hon all valppäls totalt så det tar sin tid.

 

Vi gör uppehåll med kurser nu (kyla o stundande jul), annars kör min hundtränare kurser året runt, i januari drar vi igång igen med lydnad I/II främst som en bra aktivitet och social träning med andra hundar. Hon går bra ihop med andra hundar på kurserna.  När snön kom övergick vi från spår till sök och kanske blir det lite mer sök för Gloria framöver.  Till våren blir det förstås mer spårträning, längtar dit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onsdagen den 8 december 2010 kl. 22:53

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Gloria i Norge

Gloria har varit med sin uppfödare Cattlin Marques och Mats på Lilleström Nordic Winner i Oslo över helgen.  Premieringen blev Kval 1, Konk 4 i juniorklassen. Hon skötte sig fint i ringen, stod som en staty utan en blinkning, enligt Cattlin, men Gloria gillade inte att andra tikar nosade henne i baken, hon har ju just avslutat sitt höglöp, det får vara en gräns för vad man ska stå ut med från påträngande tikar tyckte Gloria. 

Hon har långt kvar till att vara fullpälsad (hon totalfällde sin tjocka valppäls för några månader sedan) så vi är glada över hennes kval 1 och placering.

 

Gloria I Lilleström, Norge

Foto: C Marques

 

 

 

Söndagen den 28 november 2010 kl. 18:03

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

SHK Int. utställning i Surahammar

Utställningstränade Gloria på SHK Int. utst i Surahammar inför hennes Norge-resa.  Hon var så duktig idag, hennes osäkerhet var borta, hon var glad och lugn  på utställningsplatsen och i ringen.  Störande och lite aggressiva hundar ignorerar hon helt och låter sig inte bekommas.  I ringen skötte hon sig så bra, hade ett fint flyt och ställde sig bra. Idag var svansen uppe hela vägen så hon verkar finna sig tillrätta nu.

För kritik  - se utställningar

 

Lördagen den 13 november 2010 kl. 22:01

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

På allmänlydnaden

Idag var vi på allmänlydnadskursen igen. Det är alltid lika trevligt, man längtar efter torsdagarna. Idag började vi med att träna fot, därefter gick vi in och fikade och fick lite varmt i oss.  Det var riktigt kallt ikväll.

I övning där alla fick gå i slalom mellan koner gjorde Gloria mig riktigt glad. En av hundarna gjorde ett ordentligt utfall mot henne men Gloria brydde sig inte det minsta utan gick bara vidare. Hon skötte sig riktigt bra där.

 

För övrigt: Gloria ska på Svenska Hundklubbens internationella utställning i Surahammar nästa helg och i slutet av månaden ska hon med uppfödaren Cattlin Marques på utställning i Lilleström, Norge. I december tar vi henne till Hundmässan, Stockholm.

 

 

Torsdagen den 4 november 2010 kl. 21:58

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Allmänlydnad

Första kurstillfället på allmänlydnad idag, nyttigt med  lite allmänlydnadsträning tillsammans med andra hundar också. På lördag blir det fortsättning på spår/sök.  Har tränat hemma med sökruta då vi behöver specialträna greppa och apportera, hoppas det skall lossna någon gång.

 

Torsdagen den 21 oktober 2010 kl. 22:30

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

På promenad med lite träning

 

 

Måndagen den 18 oktober 2010 kl. 20:02

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Inget spårintresse idag

Lade spår åt Gloria men inget spårintresse idag, hon hittade på annat som var roligare. Passade på att träna lite lydnad och inkallning istället. 

 

 

 

Söndagen den 17 oktober 2010 kl. 21:50

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Fortsätter spårkursen

Har idag åter upptagit spårkurs med Gloria. Vi lade spår med mindre vinkel, kanske 50-60 grader, hon snurrade lite vid vinkeln men fann spåret snabbt och fortsatte målmedvetet.

Till veckan börjar vi lydnad igen.

 

Gloria vid SLK utst i Mora 2010

 

Bilden tagen i Mora i somras

 

Lördagen den 16 oktober 2010 kl. 22:12

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Gloria i Sundsvall

Vi ställde ut en naken Gloria i Sundsvall - hon fick en slät 1:a med fin kritik ändå - och fick beröm för en fin struktur på överpälsen - längtar nu efter att hon skall bli fullpälsad igen -

I ringen var hon glad och skulle bara leka - en riktig "hoppetossa" är hon - måste tänka på att träna bort det nu, det har inte blivit mycket till ringträning på ett tag

 

Kritik: Något avfälld tik av mycket god typ. Feminint huvud med goda linjer. Stram god överlinje. Prima underlinje. Acceptabla vinklar runt om, goda rörelser. Trevligt temperament. Korrekt bett. God struktur i pälsen.

 

 

Bigwams Donna och Gloria (till höger)

 

 

Söndagen den 10 oktober 2010 kl. 17:42

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Kennelträff hos Cattlin Marques

Äntligen har jag haft tid att få in alla bilder från den trevliga kennelträffen hos Cattlin Marques, kennel Herding Instinct´s för några veckor sedan. Alla hundarna fick bekanta sig med varann innan vi gick till skogen och lade viltspår. Vi hade Gloria och Cuona med oss och de fick prova på viltspår för första gången vilket gick bra.

Cattlin, du kanske kan  hjälpa mig att namnge hundarna som var med.

 

Onsdagen den 29 september 2010 kl. 16:48

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Spår med spets

Provade idag att lägga ett halvt M-spår i vindstilla med början vid grusväg, en bit över stubbåker och över åkerholme med bl.a berghäll, ut på andra sidan, över stubbåker igen ca 30 m där jag lade spetsen, därefter snett tillbaka på andra sidan åkerholmen och spårslutet vid grusvägen igen. Det gick bra tills hon kom till till berghällen, där hon snurrade omkring lite men hittade spåret snart igen och det gick bra fram till spetsen där hon började snurra omkring ordentligt men hittade så småningom tillbakavägen och spårslutet.

 

Måndagen den 6 september 2010 kl. 20:45

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Anmält till SKK utställning i Sundsvall 5 oktober Gloria o Cuona

 

Måndagen den 6 september 2010 kl. 15:44

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

riksstämman 2011

Vi har redan nu försäkrat oss om en stuga i Gränna till Riksstämman 2011, vi missade årets Riksstämma  men till nästa år ska det bli av.

 

Lördagen den 4 september 2010 kl. 15:39

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Spår 1 km

Ville se hur mycket hon skulle orka med så jag lade ett spår idag 2000 steg. Först över stubbåker med två vinklar i zickzack och därefter in i en skogsbacke blandad skog. När vi väl kom in i skogen fick hon stark vittring av rådjur och tappade koncentrationen på spåret ett tag men hon hittade det såsmåningom. Hon hittade också bajspluttar av djur som blev väldigt intressant förstås. Hon spårade sedan ut på stubbåkern igen tillbaka hemåt och hon fann slutmålet. Detta spår lades som i en oval cirkel, första halvan med vinden i ryggen (det hade börjat blåsa upp ordentligt till kvällen och hon zickzackade hela vägen), sträckan genom skogen i motvind och sista biten i medvind-sidovind. Hon fann tre apporter av fyra, den fjärde hittade jag inte själv (måste ha glömt markera den).

Jag tycker hon klarade det hela bra, hon spårade hela vägen till slutmålet med avbrott för störningarna och det är ju huvudsaken att hon spårar. Hon har ett riktigt spårintresse och tycker det är roligt.

 

Gloria 14 mån

 

Lördagen den 21 augusti 2010 kl. 20:45

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

U-spår

Lade idag två stycken U-spår med apporter i stark blåst ute på stubbåkern. Det fick ligga c:a 1,5 timme. Det blev mycket snurrande men hon hittade alla apporter och 90-gradersvinklarna och fann slutmålen.  Tycker hon klarade det mycket bra i den kraftiga blåsten.

 

 

Fredagen den 20 augusti 2010 kl. 21:01

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Spåraktivitet

Idag var det skönt väder för att gå ut i skogen och lägga spår. Inte så varm och kvalmigt längre.

 Ett vanligt personspår, 1000 steg i ganska tät blandad lövskog där det blev lagt ganska knixigt mellan  buskage och nedfallna träd och i lingon- och blåbärsris, över berghällar osv., ett par 90-gradersvinklar och två apporter. Därefter en bit på skogsväg för att återigen gå in i skogen och sista biten ut på en stubbåker med slutmålet vid en "åkerö". Lade spåret vid lunchtid, då var det fortfarande ganska fuktigt efter nattens regnande.

Efter 3 timmars liggtid och torrt i markerna satte jag  på Gloria sele med lina vid start och hon var ivrig att komma iväg.

Gloria var jätteduktig, klarade hela vägen utan problem, hon snurrade lite vid några ställen, men kom snart rätt. Hittade båda apporterna. Vinkeln ut på åkern hittade hon också och spårade över till "ön" och hittade slutmålet.

 

På kommande kennelträff hos uppfödaren ska vi få prova på viltspår, ser fram emot det.

 

 

 

Gloria vid slutmålet

 

Efteråt promenad där hon snart spårade upp möss o sork

Nu, matte är jag lite trött o vill gå hem

 

Torsdagen den 19 augusti 2010 kl. 22:02

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Lydnadskursen

Ikväll hade vi avslutning på Lydnad kl 1 - kursen. Vi satte ihop alla moment som på en tävling. En del gick bra, andra sämre. Vi kommer att fortsätta med att gå på Lydnad drop in över sommaren, det är bra att den möjligheten finns.

 

Bilden är tagen på SLK utställning i Mora 10-06-13

 

Måndagen den 28 juni 2010 kl. 23:24

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Gloria på Världsutställningen i Danmark 2010

Gloria blev idag junior världsvinnare på Världsutställningen i Herning Danmark. J WW-10, Excellent

Andra resultat från utställningen:

 Lillmusties Loffe -BIR, WW-10

 H I Dynamiska Daima - Excellent, WW-10, Cacib, Cert, Dansk Champion BIR 2

H I Fairly Fuzzy- Excellent,  J- WW-10, Cert

H I Famolas Faust "Trolle" - Excellent

H I Friija Fantasia - Excellent

Lillmusties Goliat - VWW, bästa veteran

Mustie WW-10

 

Handlers:  Cattlin Marques och Gabrielle Hjort

 

Har inga uppgifter om övriga tävlande hundar.

 

 

 

 

Lördagen den 26 juni 2010 kl. 20:42

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Gloria på sin ettårsdag 21 juni 2010

 

Måndagen den 21 juni 2010 kl. 18:29

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Utställningar i helgen 12-13 juni

Gloria är utställd i helgen, först på lördagen i Avesta på Dalarnas KK Vinnarutställning. Där fick hon CK och placerade sig bästa tik nr 3 för domare Elisabeth Spillman Åkerlund. Vi hade verkligen tur med vädret under utställningstimmarna för när vi åkte därifrån kom regnet. Vi åkte direkt till Mora och campingen där. Skönt var det att komma in i stugan och slå sig ner i soffan och lite slötittande på VM-fotboll. Utställningar tar musten ur en.

På söndagen var det då dags för Svenska Lapphundsklubbens utställning i Mellansvenska distriktets regi. Här fick Gloria åter ett CK (kvalifikation för tävlan om cert) och hon placerade sig bästa tik 4.

Men dagens höjdpunkt var att vår Fiderbyns Cuona äntligen fick sitt 3:e cert och tog Championtiteln. Extra roligt då hon är planerad för parning i år.

Vi hade Cahppés Ceakko med oss för lite social- och miljöträning. Han tycktes trivas riktigt bra på utställningsområdet, var glad o sprallig (han kände nog  på sig att han inte skulle ställas ut!!).

Nu kanske det dröjer lite till nästa utställning, men någon i juli blir det säkert. Har inte bestämt utställningsarrangör ännu.

 Glorias visas av sin uppfödare, Cattlin Marques

 

 

Tisdagen den 15 juni 2010 kl. 21:28

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Lapphundsvänner på promenad i Stockholm

Idag har vi varit på en härlig promenad genom Stockholm med ett gäng svenska lapphundar och deras ägare. Vi samlades i Kungsträdgården och gick därifrån över till Gamla Stan. Mycket folk i stan då Stockholm Maraton  skulle starta senare på dagen. Mycket utländska turister i farten och alla lapphundarna förorsakade  en viss uppståndelse där vi drog fram, mycket fotoknäppande av bl.a. japaner då de träffade på något så exotiskt som en svensk lapphund. En del visade ett seriöst intresse av rasen och ställde frågor.

Bilder finns inlagda i eget album i galleriet här på hemsidan.

 

 

 

 

Lördagen den 5 juni 2010 kl. 20:52

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Spårkursen - tillbaka i vegetationen

Igår hade vi  näst sista gången på spårkursen och vi fick lägga spår åt varandra, ca 200-300 m långa.. Gloria tog omedelbart sitt spår och hon gick som ett spjut hela vägen, ända fram till leksaken hennes vid slutmålet. Det var aldrig någon tvekan. Matte fick springa för att hänga med.  Jätteroligt att se och Glöria fick mycket beröm av tränaren efteråt.

Vi  avslutade  kvällen med att hundarna fick leta gömda leksaker, något som måste sitta bra  inför kommande apporter utlagda i spåret.

 

Bilden tagen vid annat tillfälle

 

Fredagen den 4 juni 2010 kl. 19:59

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

SLK Östra 2010-05-30

Gloria ställdes idag ut på sin första rasspecial i Österbybruk av sin uppfödare Cattlin Marques och hon blev

1 junkk, CK, Btkl 4

 

Kritik: Typ och helhetsintryck: Utmärkt. Mentalitet mycket bra. Typiskt feminint huvud.

Mellanbruna välformade ögon. Bra bett men saknar en P2 i överkäken. Vacker hals och rygglinje. Välburen svans. Bra kropp för sin ålder. Mycket bra vinklar.

Utmärkta vägvinnande rörelser. Utmärkt pälskvalitet.

Domare: K-E Johansson

 

Söndagen den 30 maj 2010 kl. 19:22

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Spår på asfalt

Varit på fortsättning av spårkursen ikväll och nu var det spår på asfalt. Trots den höga svårighetsgraden på asfalt, Gloria klarade det mycket bra tredje och sista lagda spåret, särskilt sista halvan. Nästa gång ska vi träna apport, får se hur det kommer att gå, jag kämpar fortfarande  med att få upp hennes föremålsintresse.

 

 (Bilden är tagen hemma i Dorsilla)

 

 

Torsdagen den 27 maj 2010 kl. 22:19

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Start lydnadskurs klass 1

Idag har vi börjat  lydnadskursen klass 1. Vi är flera stycken från valpgrundkursen som nu fortsätter denna kurs som en naturlig fortsättning. 

Dagens program: Presentation. Gick igenom momenten i kursen. Tränade stanna sittande/liggande, fot. Föremålsintresse. Tandvisning.

På torsdag är det spår/sök igen, då på asfalt.

 

Måndagen den 24 maj 2010 kl. 22:42

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Gloria svalkar sig vid stranden

Gloria söker svalka under bryggan denna mycket varma dag 20 maj 2010 - sjön låg spegelblank, myggorna surrade och solen gassade

 

Torsdagen den 20 maj 2010 kl. 21:47

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Glorias första lagda spår

Har nyligen börjat på spårkurs med Gloria och lade idag hennes första spår hemma. Lade det helt rakt så här första gången, drygt 100 m och hade tänkt låta henne spåra efter c:a 15-20 minuter.  Just då fick vi besök så spårandet fick vänta i 3 timmar men det gick lika bra för det. Gloria spårade rakt direkt fram till belöningen, jätteduktig var hon.

 

Söndagen den 16 maj 2010 kl. 22:49

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Kennelträff hos Herding Instinct´s

 

Vi har varit på kennelträff hos Glorias uppfödare Cattlin o Mats i Gottröra. Vilken tur med vädret vi hade; soligt och varmt! Cattlin körde utställningsträning med oss, jättebra så här inför utställningssäsongen, vi fick många bra tips hur man på bästa sätta får kontakt med och ställer upp sin hund.

Trevligt sällskap med andra valpköpare o grillning

 

Gloria förtjust i den finska lapphunden

"Akka"

 

 

 

 

 

Fiderbyns Cuona

 

 

 

Gloria Gersimi

 

 

 

Kontaktövning

 

Söndagen den 16 maj 2010 kl. 11:25

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Nationell utställning i Svenska Hundklubben Vingåker 2010-05-08

Gloria BIS 1 i unghundsklassen

Idag har vi varit på en trevlig utställning i Västra Vingåker som Svenska Hundklubben anordnade. Dagen började med ganska bra väder men väl till BIS grupperna hade vi regn av och till.

Gloria gick mycket bra idag, lugn och harmonisk i ringen och nu stod hon äntligen med svansen upp av egen fri vilja. Hon fick fin  kritik med HP ( i SHK kan unghundar ej erhålla CK, reglerna är lite annorlunda än i SKK ) och i finalen blev hon  BIS 1 unghundsklassen

 

Kritiken: Mycket tilltalande 10 mån tik. Harmoniska linjer med goda proportioner. Mycket fint huvud. Vackert bett. Bra front. Goda vinklar bak. Korrekt svansansättning. Mycket bra pälskvalitet. Bra rörelser. Välvisad.

1.1., HP, BIS 1 unghund

Domare: Margareta Foyer

I finalen även Anita Bruun

 

Lördagen den 8 maj 2010 kl. 20:52

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Inofficiell utställning Enköpings brukshundsklubb 1 maj

Idag varit med Gloria och Fiderbyns Cuona på en mycket trevlig utställning på brukshundsklubben i Enköping, förutom att vädret stundom var riktigt kallt med en isande vind.

Gloria ställde upp i valpklass 6-10 mån, fick HP med mycket fin kritik och blev i finalen

BIS 4 av 29 deltagande raser.

Domare: Per Erik Wallin, specialist på rasen

Här är kritiken: En riktigt trevlig tik med de rätta kroppsproportionerna. Härligt huvud & uttryck. Den rätta runda ögonformen.. Välkroppad. Utmärkt benstomme, utmärkta ben & tassar. Härliga rörelser med goda parallella rörelser fram & bak. Vacker välskött päls. Härligt temperament. Lovande.

 

 

 

  

 

 

Lördagen den 1 maj 2010 kl. 18:26

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

En kväll på valpkursen

Idag hade vi näst sista gången på valpkursen. Till att börja med tog vi en liten promenad och tränade på förra veckans moment - sitt-ligg-sitt, inkallning och "fot". Fot börjar komma nu, det tog lite tid för Gloria att förstå rörelserna med "joysticken" men har man bara något tillräckligt lockande i handen så.  Matte var väl alltför otydlig i början men Gloria sitter fint fot nu och följer.

Därefter satte vi in hundarna i bilarna ett tag medan tränaren gick igenom kvällens nya moment med sin egen hund - momentet "stanna". Vi gjorde även en vidareutveckling av "fot".

Det går bättre och bättre, matte måste lära sig först innan hon kan lära hunden, nybörjare som man är.

Avslutningsvis gick vi inomhus  för lite fika med teori och frågor.

Nästa vecka är sista gången och jag har satt upp mig för en fortsättning med Lydnad 1 i slutet av  maj och Sök som startar direkt efter valpkursen.

 

1 maj blir det mer utställningsträning i form av inofficiell utställning i Enköping och 8 maj officiell på Svenska Hundklubben i Vingåker

 

Torsdagen den 29 april 2010 kl. 22:58

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

WKK:s nationella utställning 25 april

Gloria ställdes idag ut av sin uppfödare Cattlin Marques på Västmanlands kennelklubb nationella utställning i Västerås. Här kommer hennes fina kritik:

1.1. HP juniorklass

Välskuret huvud med  bra uttryck. Välplacerade öron, mycket bra hals o rygg. Bra kors o svans. Tillräcklig bröstkorg o vinkling. Bra benstomme. Rör sig med bra steg.

Domare: Mats Jonsson

 

 

Söndagen den 25 april 2010 kl. 20:29

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Gloria 10 månader

 

 

 

Fredagen den 23 april 2010 kl. 21:05

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Valpkursen

Valpkursen fortskrider, är väldigt nöjd med hundtränaren.  Bra upplägg och bra moment. Han har kurser kontinuerligt hela året, så det är bara att fortsätta.  Lydnad 1, allmänlydnad, agility, valpkurser, spårkurs. När den här grundkursen är slut kan man fortsätta på hans Drop in som han har hela tiden.

I mitten av maj startar han spårkurs som jag anmält Gloria till.

 

Igår var det Glorias 10-månadersdag, det går så fort. På söndag ska hon på sin 2:a officiella utst. i Västerås med sin uppfödare Cattlin. Vi har fler uppsjungningar med kören även i maj månad, men sedan ska vi väl komma igång med sommarens utställningar. Avesta och Mora blir de första för säsongen.

 

 

Torsdagen den 22 april 2010 kl. 22:38

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Vårpromenad

 

 

 

 

Gloria som vanligt intresserad av måsarna som slogs på liv och död om brödsmulorna som damen med rullatorn matade dem med. Cuona var mest intresserad av vad som kunde gömma sig i damens väska...

 

Måndagen den 12 april 2010 kl. 20:44

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Första dagen på kursen

Idag har Gloria med matte börjat på valp/grundkurs med fokus på samarbete-kontakt-vardagslydnad på Mälardalens hundträning, Krister Ström.  Det ser lovande ut med en kunnig och erfaren hundtränare. Vi var 9 hundar i olika storlekar o åldrar med sina mattar- men var var hussarna?

Vi började med en liten promenad där han tittade på hur vi uppförde oss med våra hundar. Vädret var väl inte det bästa med lätt regn. Efter promenaden gick vi in för en första genomgång och presentation där vi diskuterade bl.a. "vad är ledarskap/dominans", "vad vill jag lära min hund" etc.  Därefter fikade vi lite under en frågestund.. Kursen avslutade vi utomhus med inkallningsövningar -  sitt o ligg.  Vettiga inlärningsmetoder, så det blir nog bra det där.

Gloria var glad och sprallig och tyckte det var så roligt med alla hundarna.

 

Hemsida Mälardalens Hundträning http://www.447048.se

 

 

 

 

 

 

Torsdagen den 8 april 2010 kl. 23:43

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Officiell utställning, Sthlms KK, Älvsjö

Gloria har idag ställts ut av sin uppfödare Cattlin Marques på  Stockholms KK utställning i Älvsjö.Det var GG.s  debut på officiell i juniorklassen.  Resultatet blev 1.1 med HP och det får vi vara helt nöjda med då det var en tuff bedömning. Ingen av tikarna fick CK.  Tack för hjälpen Cattlin! Kritiken är utlagd under "Utställningar" - se Glorias sidor.

Nästa utställning blir i Västerås om 3 veckor.

 

 

 

 

Söndagen den 4 april 2010 kl. 20:45

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Promenad på långfredagen - såg första lärkan!

Gått en runda med Gloria och Cuona. Det är härligt att se fågelsträcken komma nu, då kommer vårkänslorna på allvar. Såg idag första lärkan, en ensam liten stackare! och igår hörde jag en trana, som kanske kommit vilse ifån de andra. Snön är nästan borta från åkrarna nu men istället har vi där sjöar av allt smältvatten. Vi har sett spår av lodjur här och flera lodjur har setts i granngårdarna.

Vår grannes goa lilla tax har försvunnit mitt på ljusa dagen. Så tråkigt, man undrar verkligen vad som hänt henne, hon var lös på gården vid tillfället. Så nu är man extra försiktig.

 

Gloria är nu nybadad och putsad inför utställning på söndag och i morgon tar vi henne till uppfödaren Cattlin som ska ställa ut henne.

 

Spanar in en flock tärnor....

 

Ska Gloria få sin pappas färg på svansen? Snyggt!

 

 

 

 

Fredagen den 2 april 2010 kl. 16:41

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Gloria 9 månader

Nu får Gloria ställas ut på officiella utställningar och debuten blir i Älvsjö 4 april. Hon kommer att ställas ut av sin uppfödare Cattlin Marques då vi själva inte har möjlighet den dagen. Efterföljande utställning blir i Västerås 25 april, Cattlin kommer att ställa ut henne även då. Sedan är vi inne i maj och utställningssäsongen har dragit igång ordentligt. Inte heller Jönköpingsutställningarna och Världsutställningen i Danmark har vi möjlighet att åka på så Gloria får följa med sin uppfödare även då.

I mitten av juni har vi Avesta- och Mora-utställningarna som vi kommer att kunna delta i. SLK-utställningen i Mora har blivit en årligen återkommande, en trevlig utställning i fin miljö.

 

 

 

Måndagen den 22 mars 2010 kl. 19:34

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Lapphundsvännerna Garpenberg 13 mars

Gloria utställd på Lapphundsvännernas utställning i Garpenberg idag. 31 svenska lapphundar ställdes.  Skönt med sol hela dagen,  och gott med hamburgare och kaffe från servering att värma sig med. Gloria blev BIM valp 6-9 mån med HP. Ingen bild därifrån tyvärr men jag har lagt in kritiken under utställningar som vanligt.

 

 

Lördagen den 13 mars 2010 kl. 23:45

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Nytt album - utställningar m.m

På bilden är Gloria 3 mån gammal- bilden togs vid SLK utställning i Norrköping -09, hennes första miljöträning bland andra hundar efter att vi fått hem henne..

 

Har också lagt upp ett nytt album där jag lägger in gamla bilder från utställningar m.m

 

Fredagen den 12 mars 2010 kl. 19:53

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Dagens promenad

Det är inte lätt att få en bra bild med  hunden  i koppel

 

 

Gloria ser något borta i skogsbrynet som inte jag ser....

 

Roligast är att gå uppe på snövallarna

Hoppskutt efter möss

 

 Här borta i Dorsilla-skogen  finns älgar, rådjur, rävar,  harar, vildsvin och lodjur har setts i granngården

 

Onsdagen den 3 mars 2010 kl. 19:33

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Gloria 8 månader 2010-02-21

Idag är Glorias 8 månaders dag. Det har fallit massor med snö under natten och idag på morgonen var det ett strålande väder. Gick ut med Gloria och Eatnu i skogen och filmade och fotade lite. Det finns lite nya bilder i galleriet och två små filmsnuttar.

 

 


 

 

Söndagen den 21 februari 2010 kl. 19:34

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

//Flyttar bloggen hit/

 

Jag flyttar nu bloggen hit. Det är ju lite onödigt att ha två adresser.

Vill man titta i den gamla bloggen - klicka på http://www.tunviken.se

 

 

 

 

Gloria har idag 13 februari 2010 varit på inofficiell valputställning i Sollentuna. Hon tävlade med brorsan herding Instinct´s Guovza Galax som tog BIR:et. Gloria fick således BIM med HP. Kritiken går att läsa under "utställning" på "Glorias Sidor".

Från april kan hon börja tävla på officiella utställningar och den första blir antingen i Västerås eller Kista, Stockholm

 

 

Lördagen den 13 februari 2010 kl. 20:23

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Cahppes Ceakko

 

Kategorier

Allmänt

Dagens bilder

Arkiv

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

 

 Lars Tunviken

Monika Törnblom Tunviken

Steglitsvägen 2 Ekudden

74593 Enköping

 SWEDEN

E-mail: monikatunviken@gmail.com

 Mobil: 070-6601748