Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

KENNEL ZARAHKKA       - ENKÖPING

     - Uppfödning av svensk lapphund  - Breeding of Swedish Lapphund                                              

 

 

Svensk lapphund

 Varangerhunden

I Sør-Varanger i Norge har man funnit rester av den så kallade varangerhunden som man daterar till cirka 7.000 år gamla. Man antar att denna hundtyp ska ha varit ganska vanlig på Nordkalotten. Fynden visar på en rad likheter med lapphunden bland annat specifika karaktärer hos deras tänder, särdrag som de också delar med norsk lundehund.

Svenska hundar har korsats med varg

2010-07-06 Tidigare studier av Peter Savolainen vid KTH i Stockholm har visat att alla hundar har ett gemensamt ursprung i Asien, även om senare forskning velat placera ursprunget längre västerut.
Men nu har Savolainen avslöjat att de svenska hundraserna lapphund, gråhund och jämthund har en hög andel av varg-dna.
Det pekar på att de har korsats med vargar för cirka 500 – 3 000 år sedan. Kanske för att göra dem till effektivare jakthundar.

För mellan tusen och tvåtusen år här i Skandinavien korsades tamhundar och vargar, enligt en ny studie.
– Människor kan ha tagit hand om vargungar som sedan beblandade sig med människornas hundar, säger genetikern Peter Savolainen, en av författarna till studien.

Peter Savolainen har hittat relativt färskt varg-DNA i svenska hundrasers gener.

Att vargar och hundar parar sig och får ungar är sällsynt i historien. Därför är det intressant att det har skett i Skandinavien, säger Peter Savolainen, som forskar vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

– Det är mycket ovanligt, så det är en väldigt speciell grej att just här i Skandinavien har hundarna korsats med varg någon gång för några få tusen år sen. Den här inkorsningen hittar vi bara hos gråhund, jämthund och lapphund, säger Peter Savolainen.

Hunden uppstod för uppskattningsvis tio till femton tusen år sedan. Efter det har vargar och hundar i princip levt åtskilda. Men dagens gråhund, jämthund och lapphund har alltså varg-DNA i sig.

Det handlar om DNA som inte kommer från ursprunget utan som måste komma från möten långt senare mellan vargar och tama hundar. Det menar forskarna, efter att ha gått igenom arvsmassan hos 500 moderna hundraser från Europa, Ryssland och Nordamerika.

Korsningen mellan hund och varg skedde för mellan 500 och 3 000 år sedan, enligt studien. Varginblandningen skedde hos den gemensamma förfadern till nämnda hundraser.

Det som forskarna har studerat är så kallat mitokondriellt DNA, som fungerar som ett slags uppslagsbok över en individs genetiska historia.

Varför de här korsningarna skett just i Skandinavien har forskarna inget svar på. Inte heller vad gäller hur många individer som kan ha korsats eller hur det gick till. Men människan hade nog ett finger med i spelet, säger Peter Savolainen.

– Man kan ju tänka sig att människan hade fått för sig att om vi korsar vargen med hunden så kanske hunden blir större och starkare.

– En annan teori skulle kunna vara att man har tagit hand om vargungar, kanske, i en människogrupp. Sedan har de här vargarna vuxit upp och blandat sig med människornas hundar. Det är kanske den troligaste teorin, säger Peter Savolainen.

Kan inte människans hundar ha sprungit till skogs och där stött på vargar, som de sedan parat sig med?

-- Det är nog inte så att de sprungit till skogs. Vi vet att vildhundar och vargar som lever i samma område tenderar att hålla sig från varandra. I Italien, till exempel, finns vilda hundar och vargar i samma områden. Och det är ytterst sällsynt att de korsar sig. Det händer nästan aldrig.

Gråhundar, jämthundar och lapphundar

är samtliga stora, lurviga - och lite varglika, åtminstone jämfört med många andra hundraser. Men de utseendemässiga varglikheterna beror sannolikt på andra saker, säger Peter Savolainen.

– Det är en attraktiv tanke att de ser varglika ut på grund av vargkorsningen. Men det finns andra raser, siberian husky och inuiternas slädhundar, till exempel, som liknar vargar utseendemässigt. Och hos dem hittar vi inte det här tecknet.

Utseendet behöver alltså inte ha med varginkorsningen att göra, enligt Peter Savolainen.

– Det kan nog handla mer att hundar som lever i den nordliga miljön tenderar att se ut lite grann som en varg.

Referens

:
Klütsch, C. F. C. et al.
Regional occurrence, high frequency but low diversity of mitochondrial DNA haplogroup d1 suggests a recent wolf-dog hybridization in Scandinavia. Animal Genetics 17 maj 2010. Doi:10.1111/j.1365-2052.2010.02069.x.


 

Den Svenska Lapphunden

Man kan säga att den svenska lapphunden är en allsidig hund i "lyxförpackning", förutom att den är tålig och robust, frisk och sund, så är den även mycket vacker. Den svarta, glänsande pälsen är mycket lättskött, en genomkamning någon gång i månaden brukar räcka.

Den är en svensk hundras med ursprung som samernas vakt-, jakt- och vallhund. Lapphunden är framavlad för att valla och vakta med skall. Detta innebär dock inte att lapphunden skäller för jämnan, då är den bara ouppfostrad. När Svenska kennelklubbens första stambok kom ut i slutet av 1800-talet, återfinns lapphundar med reg.nr 1-3. Arbetet med att bevara denna ursvenska ras berörde många, till och med den dåvarande kungen bidrog med pengar för att stödja aveln.

Den är en härlig sällskapshund då den är social, lättlärd och aktiv. Den är väl lämpad för dagens hundsporter som agility, lydnad, bruks, viltspår, räddning och bevakning. Tänk på att lapphunden i själ och hjärta är en brukshund som vill arbeta! En av lapphundens bästa egenskaper är dennes förmåga att koppla av. Den har en tydlig på- och avknapp, vilket gör att den är lugn inomhus eller när inget speciellt händer och full av aktivitet när den jobbar.

Den svenska lapphunden har visat sig ha kapacitet utöver det vanliga! Att få ett LP på sin svenska lapphund är ingen svårighet. Det har det stora antalet lydnadsdiplom hundar bevisat. Rasen har även ett 10-tal hundar som blivit lydnadschampions. I agility och hoppklass återfinns svenska lapphundar från klass I-III. Vinstrikast av dem alla var en norskägd hane som var Norges vinstrikaste agilityhund samt tävlade både NM & VM i agility. Självklart var han även agilitychampion. Som tjänstehund kommer den rasen verkligen till sin rätt. Det finns godkända räddningshundar i Sverige, Norge, Finland & Danmark och även godkända bevakningshundar i Sverige.

Inom bruks har vi svenska lapphundar som tävlat upp till elitklass i sök och spår. Än så länge har ingen blivit brukschampion, kanske din blir den första! Att lapphunden har en enorm spårnos är det nog ingen som tvekar över, detta har även gjort den mycket användbar som viltspårhund. Det finns ett stort antal hundar som är godkända i anlagsklass och även några viltspårchampions.

Den svenska lapphunden är ganska envis och smart! Den kräver en konsekvent uppfostran. Väl uppfostrad är den en trofast, social och härlig familjehund. Den har få sjukdomar och rasen är homogen (jämn till sitt utseende) eftersom aveln bedrivits i så många år. Jaa, det var lite om rasen, hoppas du gillar vad du läser och att svensk lappis kan vara något för dig.

Text hämtad från SLK hemsida

http://h24-original.s3.amazonaws.com/28909/1767707-MJYBR.jpghttp://h24-original.s3.amazonaws.com/28909/1767707-MJYBR.jpg

 

SVENSK LAPPHUND - är en av Sveriges nationalraser och antagligen vår äldsta nordiska

hundras. Den har sitt ursprung hos urbefolkningen i norra Skandinavien - samiska Sapmi.

Man tror att lapphunden kom med de första samerna vid dess invandring till Skandinavien för 9000 år sedan efter inlandsisen. Hunden användes till jakt och vakt.

Arkeologiskt har man funnit fossila fynd tydande på att hundtypen är mycket gammal. Man har även påvisat detta genetiskt.

För ett par hundra år sedan började lapphunden att användas som vallhund vid samernas renhållning. Den karga miljön och det hårda arbetet skapade en speciell hund. Klimatet kräver en päls tålig mot väder och terrängen och det omväxlande arbetet kräver en hund som är självständig, smidig, uthållig och intelligent.

Utvecklingen har genom tiderna gått mot en härlig arbetshund som passar för sitt forna yrke som jakt-, gårds- och vallhund. Den passar även mycket bra i dagens hundsporter och är en mycket underbar sällskaps- och familjehund. Den används framgångsrikt i tävlingar som agility, lydnad, bruks, viltspår, freestyle samt rallylydnad och används i bevakning och räddning och eftersök.

Svensk lapphund är en utomordentlig jakthund vid jakt på älg och fågel samt vildsvin, rådjur och björn. Den används förstås även som vallhund av ren och nötdjur.

Den är således en allsidig arbetshund och mycket trevlig sällskaps- och familjehund med karisma och skönhet. Den är mycket tillgiven, mentalt stabil, lättlärd och tålig. Är "pratig" och mycket lekfull av sig. Orädd. social och nyfiken.

Den fordrar dock liksom andra spetstyper en konsekvent uppfostran med bestämdhet och mycket vänlighet och kärlek. Som arbetande ras behöver den regelbunden fysisk och mental stimulans.

Exteriört är den svenska lapphunden en typisk spetshund. Dess kroppskonstitution skall vara rektangulär med god resning och vara under medelstorlek. Rörelserna ska vara vägvinnande med parallella steg och kraftigt påskjut. Dess päls är mycket lättskött. Den ska vara riklig och bestå av mjuk och tät underull och strittande täckhår som står rätt ut. Pälsen luktar inte och är smutsavstötande. Färgen är svart eller björnbrun. Vita tecken får förekomma på bröst, tassar och svanstipp.

Idealstorleken är 48 cm för hanar ocvh 43 cm för tikar.

Svensk lapphund anses av försäkringsbolagen vara en frisk ras!

http://h24-original.s3.amazonaws.com/28909/1767561-coNhP.jpghttp://h24-original.s3.amazonaws.com/28909/1767561-coNhP.jpg

 

.

 

 Lars Tunviken

Monika Törnblom Tunviken

Steglitsvägen 2 Ekudden

74593 Enköping

 SWEDEN

E-mail: monikatunviken@gmail.com

 Mobil: 070-6601748